U Beogradu predstavljen izveštaj agencije Sinhua o 'globalnoj zajednici zajedničke budućnosti'

Beta pre 15 dana

U Beogradu je danas predstavljen izveštaj kineske novinske agencije Sinhua na srpskom jeziku "Negovanje globalne zajednice zajedničke budućnosti: savremeni značaj i opipljiva dostignuća".

Na medijskom i naučnoistraživačkom seminaru o tome učestvuju predstavnici vlada, medija i akademske zajednice Kine i Srbije, a ambasador Kine Li Ming je izjavio da je to doprinos saradnji, posebno uoči posete predsednika Kine Si Đipinga Beogradu.

"Za nekoliko dana očekujemo Sijevu posetu Srbiji koja će biti važna prekretnica u postizanju svih vidova saradnje izmedju dve države. Poseta će unaprediti postizanje bilateradnje saradnje, praktične saradnje i inspiriše dalje produbljivanje čeličnog prijateljstva Srbije i Kine" - kazao je Ming.{video1}

On je na otvaranju seminara u Hotelu "Kraun plaza" kazao da je koncept "zajednice sa zajedničkom budućnošću" podstakao "skokovit rast u razvoju kinesko-srpskih odnosa".

Ming je kazao da Kina čvrsto podržava suverenitet i teritorijalni integritet Srbije i da se raduje što će se saradnja , koja je već na visokom novou, proširiti na tehnološki nivo.

"Inicijativa Pojas i put ulazi u novu fazu razvoja, s novom tehonologijom, razvija se saradnja u biotehnologijama i zelenoj energiji. Projekti kao što su izgradnja auto-puteva jačaju povezivanje Srbije sa svetom. Put razvoja naše saradnje nema kraja već samo nove polazne tačke" - kazao je on.

Predsednik kineske novinske agencije Sinhua Fu Hua kazao je da je ljudsko društvo na raskrsnici dok svet prolazi kroz promene kakve čovečanstvo ranije nije videlo te je "kineski globalni plan za izgradnju zajednice za zajedničku budućnost vizionarski projekat koji okuplja sve narode i ima za cilj da podrži razvoj svih zemalja i taj plan je centralni koncept spoljne politike Pekinga" - kaza Hua.

{image2} "Izgradnja zajednice sa zajedničkom budućnošću čovečanstva je ideja kojom Istok svojom mudrošću pokušava da odgovori na globalna pitanja Zapada" - kazao je Hua istakavši da je uspostavljanje mira i inkluzivnog sveta prioritet plana.

"Kineska poslovica kaže da je prijateljstvo plod vremena, a Srbi i Kinezi su kroz istoriju prošli i dobro i zlo" - rekao je on.

Ministar građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Srbije Goran Vesić je kazao da u ubrzanom razvoju i modernizaciji Srbije veliki udeo ima saradnja s Kinom i da od ostvarivanja sveobuhvatnog strateškog partnerstva 2016. godine saradnja nije ostala samo na novou privrede, već je multidimenzionalna.

Vesić je rekao da investicije u transportnu infrastrukturu u Srbiji imaju ogroman i pozitivan uticaj i na razvoj same Kine jer time ona ima boji pristup tržištu na Zapadu.

Ocenio je da se na tome vidi koliko je Srbija potrebna Kini jer je su kineske kompanije radeći u Srbiji dobile i sertifikate EU, te "sada mogu da rade brze pruge širom Evrope. Zato je Kini važna Srbija: jer Srbija Kini otvara vrata Zapada. Ovde je kineski kapital dobrodošao", kazao je Vesić.

Istakao je da je u toku prelazak na tehnologiju novog nivoa, na "pametne" autoputeve i pruge i na razvoj veštačke inteligencije.

"U Pekingu je 29 odsto automobila na električni pogon - to je budućnost koju želimo u Srbiji. A u Srbiji imamo i poslovicu: Drži se novog puta i starog prijatelja. Mi smo zemlja koja ostaje odlučno na putu ka Evropskoj uniji, ali se nećemo odreći starog prijatelja Kine" - rekao je Vesić.

Ponovio je da Srbija nastavlja da pruža podršku politici jedne Kine i da poštuje njen teriotorijalni integritet i na kineskom jeziku poželeo dobrodošlicu "velikoj sili koja svoju silu ne koristi da bi vršila političke pritiske".

Ministar unutrašnje i spoljne trgovine Tomislav Momirović rekao je da je Kina među najznačajnijim ekonomskim partnerima Srbije i najvećim investitorima sa 5,5 milijardi dolara od 2014. do 2023. godine.

"Dodatni impuls unapređenju bilateralne trgovinske saradnje pružiće liberalizacija spoljne trgovine između naše dve zemlje omogućena nedavnim potpisivanjem Sporazuma o slobodnoj trgovini između Srbije i Kine", rekao je on.

Momirović je rekao da je Kina 2023. bila drugi spoljnotrgovinski partner Srbije sa ukupnim iznosom razmene od 6,1 milijarde dolara i da stalno raste obim robna razmene.

"Izvoz robe iz Srbije u Kinu je u poslednjih 10 godina povećan više od 87 puta" - rekao je on i založio se za dalji rast saradnje.

Predsednik Instituta Sinhua Liu Gang je naveo ciljeve "zajednice sa zajedničkom budućnošću čovečanstva" koji su navedeni u izveštaju predstavljenom danas.

To su: "ljudska egzistencija je najvažnija, a na drugom mestu je mogućnost samostalnog izbora globalnog usmeravanja jer se polazi od toga da nacionalne države za to imaju uslova; zatim dajemo prioritet razvoju jer 80 odsto populacje celog sveta priprada zemljama u razvoju; a sledeći prioritet je očuvanje svetske pravde i ravnopravno učešće u globalnom upravljanju".

Gang je rekao da je cilj "razbijanje Zapadnog mita o centru i periferiji" i prevazilaženje "zapadnjačke tradicije osvajanja i asimilacije". CEO VIDEO MATERIJAL MOŽETE PREUZETI OVDE:

(Beta, 04.30.2024)

Povezane vesti »

Ključne reči

Politika, najnovije vesti »