Svetska nagrada za slobodu medija UNESKO-a za palestinske novinare Pojasa Gaze

Beta pre 14 dana

Organizacija UN za obrazovanje, kulturu i nauku (UNESKO) dodelila je danas svoju Svetsku nagradu za slobodu medija svim palestinskim novinarima koji pokrivaju rat u Pojasu Gaze od početka sukoba  izraelskih snaga i palestinskog pokreta Hamas 7. oktobra.

"U ovim vremenima mraka i nereda, želimo da pošaljemo snažnu poruku solidarnosti i priznanja palestinskim novinarima koji prate ovu krizu u dramatičnim okolnostima", izjavio je je Maurisio Vajbel (Mauricio Weibel), predsednik Međunarodnog žirija medijskih profesionalaca.

Prema njegovim rečima, čovečanstvo ima ogroman dug prema palestinskim novinarima, zbog njihove hrabrosti i posvećenost slobodi izražavanja.

Generalna direktorka UNESKO-a Odre Azule (Audrey Azoulay) je istakla "važnost kolektivne mobilizacije kako bi novinari, svuda u svetu, mogli da nastave da obavljaju svoj suštinski posao informisanja i istraživanja".

Prema Komitetu za zaštitu novinara (CPJ), udruženju sa sedištem u Njujorku, od početka rata 7. oktobra između Izraela i Hamasa ubijeno je 97 novinara i medijskih radnika, od kojih su 92 Palestinci, a 16 je povređeno.

(Beta, 05.02.2024)

Povezane vesti »

Ključne reči

Društvo, najnovije vesti »