EU očekuje da sve političke snage u S.Makedoniji podrže evropski put

Beta pre 25 dana

 Evropska unija (EU) veruje da će sve političke snage u Severnoj Makedoniji podržati napredak svoje zemlje na evropskom putu - izjavila je danas Ana Pisonero Hernandes, portparolka Evropske komisije za susedstvo i proširenje.

Ona je to rekla parlamentarnih i predsedničkih izbora koji se održavaju sutra, u sredu, ističući da Brisel jasno podržava perspektivu članstva Severne Makedonije u EU i da se nada se da će pregovarački proces početi što je pre moguće.

Pisonero je ukazala da Evropska unija pažljivo prati proces predsedničkih i parlamentarnih izbora u Severnoj Makedoniji.

Podsetila je da je Evropski savet u zaključcima dao jasne naznake svojih očekivanja, potencirajući da se Severna Makedonija obavezala da će promeniti Ustav - da bi u njega unela da su i Bugari konstitutivni narod.

"Nadam se da će i Severna Makedonija i Albanija moći što pre da otvore pregovore o Prvom klasteru - Osnovnim pravima. Odluka o tome kada će biti sazvane sledeće međuvladine konferencije sada je u rukama država članica", rekla je Pisonero u Briselu, prenela je državna agencija MIA.

Severna Makedonija je u julu 2022. počela prvu fazu pregovora sa EU, ali da bi prešla u drugu fazu i počela da otvara poglavlja, mora da unese Bugare u Ustav za šta vladajuća koalicija SDSM i DUI nije uspela da dobije neophodnu podršku najveće makedonske opozicione partije VMRO DPMNE koja je čvrsta na stavu da "ne pristaje na bugarski diktat".

(Beta, 05.07.2024)

Pročitajte još

Ključne reči

Društvo, najnovije vesti »