Jovanović Ćuta za BETU: Brnabić i Vučić da dođu da gase požar na deponiji kraj Užica

Beta 13.05.2024

Lider Ekološkog ustanka Aleksandar Jovanović Ćuta je danas u Užicu ocenio da će se posledice požara na deponiji Duboka po zdravlje ljudi i okolinu tek videti, te pozvao najviše predstavnike vlast da dođu u taj kraj, da vide kakva je situacija, te da tu provedu nekoliko dana i pomognu u gašenju požara.

Jovanović je, sa predstavnicima koalicije "Biramo borbu" došao u Užice sa namerom da upozori da deponija "Duboka" i dalje gori i da je neophodno preduzeti "hitne mere" na zaštiti zdravlja građana i okruženja.

Lider Ekološkog ustanka je kazao agenciji Beta i da će meštani sela Lunov i okolnih sela koja su blizu deponijesutra u 18.00 organizovati protest u Užicu.

Pozvao je kompletnu Vladu Srbije ali i predsednicu parlamenta Anu Brnabić i predsednika Republike Aleksandra Vučića da dođu u to selo i da tu, kako je kazao, provedu dva-tri dana.

"Da dođu, da uzmu šmrk u ruke i da sa vatrogascima gase požar", precizirao je Jovanović.

"Dali su 15 miliona evra da se tu napravi moderna evropska deponija... ali smo umesto toga dobili trovačnicu i ekocid... i za ovo neko mora da odgovora", kazao je Jovanović.

Kako je naveo, pitanje je i kako će uopšte požar na deponiji da bude saniran.

"Ovo (deponija) gori... i nemamo procenu kada bi moglo da bude sanirano... ovde gase požar uz pomoć šmrkova i vozila, ali to ne može tako da se ugasi, dok sve ne izgori". kazao je on.

Kopredsednik "Zeleno levog fronta" (ZLF) Radomir Lazović je ranije kazao agenciji Beta da su se opozicioni poslanici i predstavnici stranaka uputili u Užice jer tamnošnja deponija ponovo gori dok lokalne vlasti ne uspevaju da odgovore na adekvatan način na ekološku katastrofu i zaštite zdravlje građana.

"Uputiili smo se u Užice kako bi poslali poruku da je to nedopustivo i da mora biti zaustavljeno", rekao je Lazović.

(Beta, 05.13.2024)

Pročitajte još

Ključne reči

Društvo, najnovije vesti »