Mediji: U borbama oko Harkova višecevni lanseri raketa hrvatske proizvodnje

Beta 15.05.2024

U borbama koje se prethodnih dana vode u pograničnom području Ukrajine u Harkovskoj oblasti, ruski dron uništio je terensko vozilo naoružano višecevnim lanserom raketa RAK-SA-12 hrvatske proizvodnje, prenosi portal Balkanska bezbednosna mreža.

Snimak uništenja lansera montiranog na vozilu HMMWV objavljen je 13. maja na društvenim mrežama.

Ruski izviđački dron najpre je otkrio vatreni položaj dva vozila sa višecevnim lanserima koja su dejstvovala po ruskim jedinicama grupe Sever da bi potom dron Lancet 3 uništio jedno od ta dva provizorna samohodna artiljerijska oruđa.

Lanseri RAK-SA-12 kalibra 128 milimetara za rakete Plamen deo su hrvatske vojne pomoći Ukrajini. Izrađivana su u fabrici M Adler D u Puli.

Vučna oruđa sa 12 lansirnih cevi povučena su iz naoružanja Hrvatske vojske a tokom 2016. i 2017. godine prodate su velike količine tih lansera preko Srbije u Ujedinjene Arapske Emirate (UAE) i Saudijsku Arabiju.

U izveštaju Ministarstva trgovine, turizma i telekomunikacija za 2016. godinu navedeno je da je iz Srbije izvezeno 165 lansera 128 mm u Saudijsku Arabiju i 10 vrlo sličnih lansera, ali za rakete kalibra 107 mm u UAE.

U 2017. godini prijavljen je izvoz još 65 lansera, takođe hrvatske proizvodnje, u Saudijsku Arabiju i 20 komada u UAE.

U osnovi je RAK-SA-12 smanjeni derivat jugoslovenskog višecevnog lansera raketa M63 Plamen koji ima 32 cevi. Za varijantu u kalibru 128 mm koriste se rakete Plamen dometa 8,6 kilometara a svih 12 raketa može lansira na cilj za 9,6 sekundi.

Rakete 128 mm kakve imaju Ukrajinci izrađene su u Krušiku u Valjevu i posredno su došle do fronta. Zalihe takve municije novije proizvodnje ima Vojska Crne Gore koja je potencijalni izvor.

Hrvatska nije objavila informacije o modelima i količini naoružanja koje je do sada donirala Ukrajini, ali lanseri RAK-SA-12 su karakteristični i nisu mogli da dođu iz nekog drugog izvora.

(Beta, 05.15.2024)

Pročitajte još

Ključne reči

Društvo, najnovije vesti »