Ministarstvo: Dogovoren način uvida u Jedinstveni birački spisak

Beta pre 22 dana

Vlast i opozicija u Radnoj grupi za unanpređenje izbornog procesa dogovorili su danas način uvida u Jedinstveni birački spisak, uoči predstojećih izbora, 2.juna. Ministarstvo državne uprave i lokalne samouprave je saopštilo da je to dogovoreno u nastavku razgovora o primeni Zakona o dopunama Zakona o jedinstvenom biračkom spisku, na sastanku ministarke Jelena Žarić Kovačević sa predstavnicima Radne grupe za unapređenje izbornog procesa. "Dogovoreno je da će Ministarstvo omogućiti uvid u Jedinstveni birački spisak članovima i zamenicima članova Radne grupe, a da će u narednim danima da se utvrde vremenski termini kada će oni moći da provere da li su izvršene sve tražene promene", piše u saopštenju. Ovim rešenjem omogućena je implementacija člana 2. Zakona o dopunama Zakona o jedinstvenom biračkom spisku, u skladu sa Odlukom Odbora Skupštine Srbije za ustavna pitanja i zakonodavstvo, navelo je Ministarstvo u saopštenju . Taj skupštinski Odbor je 29. aprila usvojio odluku o obrazovanju Radne grupe za unapređenje izbornog procesa. U ovu radnu grupu su ušli predstavnici poslaničkih grupa i tri nevladine organizacije - Centra za slobodne izbore i demokratiju (CeSID), Crte i Transparentnosti Srbije (TS), a svi članovi imaju i svoje zamenike.

To su poslaničke grupe "Aleksandar Vučić - Srbija ne sme da stane", Socijalistička partija Srbije, Narodni pokret Srbije - Novo lice Srbije, Zeleno-levi klub, Demokratska stranka, "Mi-Glas iz naroda". PUPS, Saveza vojvođanskih Mađara i Socijaldemokratska partije Srbije.

Tu su Jedinstvena Srbiju Ekološki ustanak i Pokret socijalista kao i poslanici Stranke pomirenja i pravde, Strankra demokratske akcije Sandžak i Partija za demokratsko delovanje. Skupština Srbije je usvojila Zakon o dopunama Zakona o jedinstvenom biračkom spisku. Propisano je da će birač koji je upisan u birački spisak, a koji je posle 3. jula 2023. prijavio prebivalište u jedinici lokalne samouprave u kojoj su za 2. jun 2024. raspisani lokalni izbori, biti upisan u deo biračkog spiska prema mestu prebivališta koje je imao 3. jula 2023.

(Beta, 05.15.2024)

Povezane vesti »

Ključne reči

Politika, najnovije vesti »