BBC vesti na srpskom

Amerika i kriminal: Braća ukrala 25 miliona dolara za samo 12 sekundi

Prevara sa kriptovalutama koju su izvela dvojica muškaraca sa diplomom prestižnog MIT-ja, prva je zabeležena takve vrste, kažu zvaničnici.

BBC News pre 30 dana  |  Maks Maca - BBC Njuz
The Ethereum logo seen on a phone
Getty Images

Braća, koja su se obrazovala na najprestižnijim univerzitetima u Americi, optužena su da su ukrala kriptovalute vredne 25 miliona dolara za samo 12 sekundi.

Anton Perer-Bueno, 24-godišnjak, i Džejms Perer-Bueno, njegov četiri godine stariji brat, terete se za prevaru korišćenjem tehnologije i pranje novca.

Američko Ministarstvo pravde saopštilo je da je ovo prva zabeležena prevara ove vrste.

Iz tužilaštva kažu da je dvojac, koji je navodno sticao znanje na Institutu za tehnologiju u Masačusetsu (MIT), sproveo prevaru u aprilu 2023.

„Braća Perer-Bueno ukrala su kriptovalute eterijum vredne 25 miliona dolara koristeći tehnološki prefinjenu, preciznu šemu koju su pripremali mesecima i izveli je u nekoliko sekundi", kazala je Liza Monako, zamenica američkog državnog tužioca.

Dodala je da su agenti Interne službe za prihode (IRS) odigrali ključnu ulogu u otkrivanju „prve ovakve prevare korišćenjem tehnologije uz pranje novca".

U tužilaštvu smatraju da su njih dvojica koristila veoma usavršene veštine koje su stekli „na jednom od najprestižnijih svetskih univerziteta" i tako su zloupotrebili proces provere transakcija eterijuma.

Braća su studirala matematiku i kompjuterske nauke i obojica su bili učenici na MIT-ju, piše u optužbi, prema navodima medija.

„Šema koju su napravili okrivljeni dovodi u pitanje i integritet blokčejna", kazao je Demijan Vilijams, američki javni tužilac, u saopštenju u sredu, aludirajući na javni niz plaćanja kripto valutama (blokčejn).

Oni su navodno pokrali vlasnike eterijuma tako što su na prevaru dobili pristup njihovim privatnim transakcijama i potom preusmerili te transakcije kako bi prisvojili kriptovalute žrtava.

Proces, koji istražitelji nazivaju „zloupotrebom", trajao je samo nekoliko sekundi.

Kada ih je kontaktirao predstavnik Eterijuma, zvaničnici su izjavili da su braća odbila da vrate novac i preduzeli su korake kako bi ga oprali i sakrili.

Svaki od njih suočiće se sa 20 godina zatvora, ukoliko se utvrdi da su krivi.


BBC na srpskom je od sada i na Jutjubu, pratite nas OVDE.


Pratite nas na Fejsbuku, Tviteru, Instagramu, Jutjubu i Vajberu. Ako imate predlog teme za nas, javite se na bbcnasrpskom@bbc.co.uk

(BBC News, 05.16.2024)

BBC News

Povezane vesti »

Ključne reči

Društvo, najnovije vesti »