Nadgradnja posotrojenja za sinhrotronsko zračenje u Šangaju

Beta 16.05.2024

Kina je nadogradila Šangajsko postrojenje za sinhrotronsko zračenje (SSRF- elektromagnetsko zračenje koje emituju naelektrisane elementarne čestice dok se kreću u magnetnom polju), ključnu naučno-tehnološku infrastrukturu za otkrivanje misterija mikroskopskog sveta.

Izgradnja nadogradnje na SSRF prošla je 15. maja nacionalnu inspekciju i prijem u istočnom kineskom Šangaju, prenosi Sinhua.

SSRF, koji podseća na nautilus kada se gleda odozgo, zvanično je otvoren za korisnike 6. maja 2009. kao prvi sinhrotronski izvor svetlosti treće generacije na kineskom kopnu.

Osvetljenost svetlosti koju emituje objekat je hiljadu milijardi puta veća nego kod običnih rendgenskih zraka. Na eksperimentalnim stanicama izvora svetlosti sinhrotronskom svetlošću se osvetljavaju različiti uzorci, dok naučni instrumenti beleže informacije o interakcijama svetlost-materija. Ovo omogućava naučnicima da steknu uvid u mikroskopski svet, kao što je struktura virusa, i mikroskopska arhitektura i svojstva materijala, objasnili su naučnici.

Izgradnja nadogradnje na SSRF-u počela je u novembru 2016. i završena je u julu 2023. Obuhvata 16 najsavremenijih snopova i eksperimentalnih stanica, pomoćne laboratorije, korisničke centre podataka, sisteme podrške i prateće objekte, kao i akcelerator poboljšanje performansi, rekao je Tai Rendžong, potpredsednik Šangajskog instituta za napredna istraživanja Kineske akademije nauka.

Nadograđeni SSRF trenutno ima 34 beamline-a i 46 eksperimentalnih stanica dostupnih korisnicima. "U drugoj fazi izgrađen je veliki broj snopova svetske klase i eksperimentalnih stanica, što je u velikoj meri poboljšalo eksperimentalne istraživačke mogućnosti izvora svetlosti i maksimiziralo njegovu efikasnost", rekao je Tai.

Naučnici su koristili jedan od novih snopova za kalibraciju instrumenata instaliranih na kineskoj svemirskoj stanici, pružajući podršku svemirskim eksperimentima i procenama zdravlja astronauta.

Novi snopovi su takođe igrali važnu ulogu u otkrivanju antivirusnih efekata i mehanizama lekova, ubrzavanju razvoja lekova i rešavanju dugotrajnog neuspelog mehanizma polimernih materijala u veštačkim zglobovima.

"Efikasnost novih snopova u podršci tehnološkom razvoju već je počela da pokazuje rezultate", rekao je Tai.

{Image2}

Pošto je u upotrebi 15 godina, SSRF je postao nezamenljiva sveobuhvatna istraživačka platforma u širokom spektru oblasti kao što su nauka o životu, nauka o materijalima, nauka o životnoj sredini, nauka o Zemlji, fizika, hemija i informacione nauke. Takođe služi kao značajno sredstvo tehnološkog istraživanja i razvoja u naprednim industrijama kao što su farmaceutski proizvodi, novi materijali, bioinženjering i fino petrohemijsko inženjerstvo.

SSRF je opsluživao skoro 800 institucija i preko 4.500 istraživačkih timova, podržavajući korisnike u završetku preko 20.000 eksperimentalnih projekata i doprinoseći objavljivanju preko 11.000 istraživačkih radova, uključujući više od 220 članaka u međunarodno priznatim akademskim časopisima kao što su Nauka, priuroda I ćelija (Science, Nature and Cell), naveo je Tai.

Objekat je pružio prilagođene usluge za preko 100 kompanija u različitim oblastima kao što su biofarmacija, hemijsko inženjerstvo, nova energija i materijali visokih performansi.

SSRF je takođe privukao naučnike iz celog sveta da dođu u Šangaj u istraživačke svrhe. Oprema i tehnologije koje je razvio tim iza SSRF-a izvezeni su u Brazil, Republiku Koreju, Kanadu i Japan, rekao je Li Aiguo, zamenik direktora naučnog centra SSRF-a.

"Izvor svetlosti će imati široke izglede za primenu u najsavremenijim istraživanjima u oblastima, uključujući energetsku katalizu, stvaranje novih materijala, inovativno istraživanje i razvoj lekova. Pomoći će promovisanju industrijskog tehnološkog napretka i kultivisanju novih kvalitetnih proizvodnih snaga", dodao je Tai. 

(Beta, 05.16.2024)

Pročitajte još

Ključne reči

Društvo, najnovije vesti »