Petković: Kurtijevo pismo Savetu Evrope o ZSO je 'čist falsifikat'

Beta pre 30 dana

Povodom pisma premijera Kosova Aljbina Kurtija Savetu Evrope o tome da će do kraja maja poslati nacrt statuta Zajednice srpskih opština (ZSO) Ustavnom sudu, direktor Kancelarije Vlade Srbije za Kosovo Petar Petković je danas izjavio da je "reč o čistom falsifikatu" putem kojeg Kurti "želi da izbegne svoje obaveze iz dijaloga".

"Po postignutim sporazumima u Briselu, konačni Statut se dogovara i usvaja u dijalogu na visokom nivou, tako da nema govora da to može da bude jednostrani akt Prištine. Drugo, takođe po sporazumima, Nacrt Statuta ZSO je u nadležnosti Upravljačkog tima koji je 2. maja 2023. u Briselu u Dijalogu na visokom nivou predstavio svoj Nacrt", rekao je Petković u pisanoj izjavi.

Rekao je da Upravljački tim čine Srbi s Kosova i Metohije i da je 21. oktobra prošle godine "Velika petorka", zajedno s predstavnikom EU za dijalog Miroslavom Lajčakom, predstavila Srbiji Nacrt Statuta ZSO koji je izradila EU, a da je Kurti taj dokument javno odbio i rekao da o njemu ne želi da razgovara.

Petković je ukazao je da je "nemoguće da nevladine organizacije pišu statut ZSO, a još manje da se takav dokument podmeće kao nekakav zvaničan predlog".

"Nikakva mala družina koja se okupila oko nelegitimnih albanskih gradonačelnika ne može da bude legitimni predstavnik srpskog naroda, sa kojima bi Kurti razgovarao o Satutu, posebno imajući u vidu da su ti pojedinci osvojili 3,5 odsto albanskih glasova na severu, dok je te izbore srpski narod bojkotovao" - podsetio je Petković.

(Beta, 05.16.2024)

Povezane vesti »

Ključne reči

Komentari

Politika, najnovije vesti »