Elizabet Alen: SAD podržavaju evroatlantski put Kosova

Beta pre 27 dana

Podsekretarka Stejt departmenta za javnu diplomatiju Elizabet Alen danas je u Prištini izjavila da je sa predsednicom Kosova Vjosom Osmani "razgovarala o mnogim pitanjima, uključujući i Zajednicu opština sa srpskom većinom" i da SAD podržavaju evroatlantski put Kosova.

Nakon potpisivanja memoranduma o razumevanju sa predsednicom Kosova Osmani ona je, na konferenciji za novinare, rekla da su "dezinformacije sve veći problem i da bilateralni pristup može pomoći u borbi protiv njih".

Osmani je izjavila da je srećna što je u ime Kosova potpisala memorandum o razumevanju sa američkom podsekretarom za javnu diplomatiju da se udruže snage protiv manipulacije informacijama stranih zemalja.

"Suočene sa globalnim izazovima bez presedana, kampanje dezinformacija predstavljaju veliku pretnju stabilnosti i nacionalnoj bezbednosti Kosova, ali i Zapadnog Balkana u celini. Ove kampanje imaju za cilj da poseju strah, manipulišu javnim mnjenjem i potkopaju poverenje u demokratske institucije. Ali, iznad svega, oni žele da naruše demokratiju i demokratske vrednosti koje su temelji naših država", rekla je Osmani.

Kosovska predsednica je rekla i da Kosovo nije pošteđeno dezinformacija i sajber napada i da se oni intenziviraju kao "rezultat uticaja Rusije u regionu, preko Srbije".

"Sporazum koji je danas potpisan ima za cilj borbu protiv toga. To nije samo još jedan sporazum, već je to prekretnica, jačanje naše saradnje u borbi protiv manipulacije informacijama", rekla je Osmani i dodala da su SAD glavni saveznik Kosova i da je partnerstvo sa SAD egzistencijalno za svaki uspeh Kosova.

Posle sastanka sa Osmani, Alen se susrela i sa premijerom Kosova Aljbinim Kurtijem.

Tokom posete Kosovu Alen će posetiti i američke trupe u okviru mirovne misije NATO-a (KFOR) u kampu Noting Hil, "naglašavajući posvećenost Sjedinjenih Država stabilnosti i bezbednosti regiona", rečeno je iz Stejt departmenta.

Na Kosovu će ona "takođe voditi razgovore sa raznim kosovskim studentima koji se bave naukom, tehnologijom, inženjerstvom i matematikom na Tehnološkom institutu u Ročesteru – Kosovo".

Juče je posetila selo Dresnik u opštini Klina, gde je, kako je saopšteno, "otkrila rimske mozaike koje arheolozi restauriraju zahvaljujući podršci Ambasadorskog fonda Stejt departmenta za očuvanje kulture”.

(Beta, 05.19.2024)

Povezane vesti »

Ključne reči

Politika, najnovije vesti »