Francuske snage pokušavaju da povrate kontrolu nad bitnim autoputem u Novoj Kaledoniji

Beta pre 14 dana

Francuske bezbednosne snage pokušavaju da povrate kontrolu nad autoputem koji povezuje glavni aerodrom sa prestonicom u Novoj Kaledoniji, francuskom pacifičkom arhipelagu gde traju sukobi sa starosedeocima, koji već dugo traže nezavisnost od Francuske.

Francuski ministar unutrašnjih poslova Žerald Darmanen je na društvenoj mreži Iks, napisao da je u toku velika operacija sa ciljem "vraćanja potpune kontrole" nad autoputem između glavnog grada Nume i aerodroma koji se nalazi 60 kilometara severozapadno. On je rekao da je raspoređeno više od 600 žandarma.

Ponovno otvaranje aerodroma moglo bi omogućiti turistima da pobegnu sa ostrva, gde su oružani sukobi, paljevine i pljačke naveli Francusku da uvede vanredno stanje.{image2}

Na Novoj Kaledoniji već decenijama traju tenzije između domorodačkih Kanaka koji traže nezavisnost i potomaka kolonizatora koji žele da ostanu deo Francuske. Nemiri su izbili u ponedeljak, kada je francuski parlament izmenio francuski ustav kako bi izvršio izmene biračkih spiskova Nove Kaledonije i između ostalih promena, omogućio stanovnicima koji žive u Novoj Kaledoniji 10 godina da glasaju na pokrajinskim izborima.

Protivnici strahuju da će ova mera koristiti profrancuskim političarima u Novoj Kaledoniji i dodatno marginalizovati Kanake koji su pogođeni politikom segregacije i široko rasprostranjene diskriminacije.

Francuske lokalne vlasti su u saopštenju opisale noć između subote i nedelje kao "mirniju", na snazi je policijski čas i bezbednosnim snagama su odobrena vanredna ovlašćenja, uključujući kućni pritvor za ljude za koje se smatra da predstavljaju pretnju javnom redu, uz oduzimanje oružja i ograničavanje kretanja i moguću kaznu zatvora za prekršioce. {image3}

Takođe se dodaje da je privedeno 230 osoba koje su opisane kao izgrednici.

Francuske vlasti su u subotu prijavile šesti smrtni slučaj od izbijanja nasilja, nakon razmene vatre na barikadi na severu glavnog ostrva, u Kala-Gomenu.

(Beta, 05.19.2024)

Povezane vesti »

Ključne reči

Komentari

Svet, najnovije vesti »