BBC vesti na srpskom

Izrael i Palestinci: Norveška, Španija i Irska će priznati palestinsku državu

Izrael je odgovorio povlačenjem diplomata iz Norveške i Irske.

BBC News pre 12 dana
Woman with Palestinian flag
EPA

Norveška, Španija i Irska će uskoro priznati nezavisnu palestinsku državu, saopštili su premijeri ove tri zemlje.

Prvo je norveški premijer Jonas Gar Store potvrdio navode, dodavši da je to „jedino trajno rešenje" koje će doneti mir i Izraelu i Palestini.

„U ovom kritičnom trenutku, naše priznanje je podrška radu na obimnom planu za mir u ovom regionu", dodao je.

Usledila su obraćanja španskog i irskog premijera i najava iste odluke.

Predsednik vlade Španije Pedro Sančez najavio je da će njegova zemlja priznati Palestinu 28. maja, a njegov govor dočekan je aplauzom u parlamentu.

„Priznaćemo Palestinu iz mnogo razloga, ali možemo ih svesti na tri reči - mir, pravda i doslednost", rekao je Sančez.

Dodao je da „žele da budu sigurni da će se rešenje o dve države biti poštovano i da obe strane moraju da garantuju bezbednost".

U isto vreme, premijer Irske Sajmon Haris rekao je da veruje da se „trajni mir može postići samo na osnovama slobodne volje slobodnih ljudi".

Podsetio je na glasanje u Generalnoj skupštini Ujedinjenih nacija ranije ovog meseca - kada je 143 zemalja glasalo za rezoluciju kojom bi se Palestini odobrio bolji status unutar ove organizacije.

„Civili u Gazi trpe najstrašniju patnju i glad. Pred nama se, u realnom vremenu, odvija humanitarna katastrofa, za mnoge nezamisliva", dodao je.

U odgovoru na ove poteze izraelski ministar spoljnih poslova Izrael Kac povukao je ambasadore te zemlje iz Norveške i Irske na „hitne konsultacije".

„Današnja odluka šalje sledeću poruku Palestincima i celom svetu: terorizam se isplati", rekao je Kac.

Sukob između Palestinaca i Izraela duži je od 100 godina, a 7. oktobra napadom ekstremističke grupe Hamas na jug Izraela, kada je ubijeno više od 1.200 ljudi, više od 252 drugih odvedeni su kao taoci.

Usledio je napad Izraela na Gazu, koji je i dalje na snazi, a tokom njega poginulo je više od 34.000 ljudi, prema Ministarstva zdravlja koje na ovoj teritoriji vodi Hamas.

Norveški premijer Store kazao je da palestinski narod ima „osnovno i nezavisno pravo na samoopredeljenje", a i oni i Izraelci dele „pravo da žive u miru u njihovim državama", navodi se u saopštenju.

„Neće biti mira na Bliskom Istoku bez rešenja sa dve države. Toga neće biti bez palestinske države", naveo je Store.

Iz Izraela su odgovorili povlačenjem diplomata.

„Šaljem jasnu poruku Irskoj i Norveškoj: Izrael se neće povući pred onima koji podrivaju njegov suverenitet i ugrožavaju mu sigurnost", kazao je ministar Kac.

„Pošto je teroristička organizacija Hamas izvela najveći masakr nad Jevrejima od Holokausta, nakon što su izvršili gnusne seksualne zločine kojima je svet svedočio, ove zemlje su odlučila da nagrade Hamas i Iran priznajući palestinsku državu", dodao je.

Upozorio je i da će uslediti „ozbiljne posledice" posle odluka nekih zemalja da priznaju Palestinu.


BBC na srpskom je od sada i na Jutjubu, pratite nas OVDE.


Pratite nas na Fejsbuku, Tviteru, Instagramu, Jutjubu i Vajberu. Ako imate predlog teme za nas, javite se na bbcnasrpskom@bbc.co.uk

(BBC News, 05.22.2024)

BBC News

Povezane vesti »

Ključne reči

Komentari

Svet, najnovije vesti »