BBC vesti na srpskom

Umetnost i slikarstvo: Pravi Karavađo ide u Madrid na izložbu

U muzeju Prado u Madridu biće izložena tek potvrđena slika Karavađa.

BBC News 28.05.2024  |  Robert Plumer - BBC vesti
Slika
Getty Images

Nedavno pronađena slika proslavljenog umetnika iz 17. veka Karavađa biće izložena u muzeju Prado u Madridu.

Ecce Homo, koji prikazuje rimskog guvernera Pontija Pilata kako predstavlja Hrista ljudima, jedno je oko 60 poznatih dela italijanskog majstora - ali je skoro promaklo pažnji šireg sveta umetnosti, jer je u početku bilo pripisano manje značajnom umetniku.

Povučen je iz prodaje po nalogu španske vlade 2021. godine, nekoliko sati pre nego što je trebalo da bude prodat na aukciji po početnoj ceni od 1.500 evra.

Sada, tri godine nakon te odlučne intervencije, delo se izlaže prvi put otkako je potvrđeno da je u pitanju original.

Početkom ovog meseca, iz Prada su izjavili da je slika „bez sumnje Karavađovo remek delo", nazvavši je „jednim od najvećih otkrića u istoriji umetnosti".


BBC na srpskom je od sada i na Jutjubu, pratite nas OVDE.


Karavađo, koji je umro 1610. u 38. godini, bio je poznat po svojoj dramatičnoj upotrebi svetlosti i senke kako bi uneo dubok psihološki realizam u nasilne scene koje je uglavnom prikazivao.

Istoričari umetnosti opisali su njegov rad kao početak modernog slikarstva.

Veruje se da je Ecce Homo bio deo privatne kolekcije španskog kralja Filipa IV, pre nego što je bio izložen u stanu njegovog sina Karla II.

Ponovo se pojavio u Madridu u aprilu 2021, kada su ga opisali kao delo umetnika koji pripada krugu španskog slikara iz 17. veka Hozea de Ribere.

Ali nakon što su stručnjaci u Pradu izrazili svoje sumnje u vezi sa pravim autorstvom slike, špansko ministarstvo kulture je uskočilo da blokira njenu prodaju.

Slika će biti izložena do oktobra na specijalnoj jednokratnoj izložbi posle dogovora sa novim vlasnikom, za koga se veruje da je britanski državljanin koji živi u Španiji.

Nakon toga, platno će se preseliti u stalnu kolekciju Prada još četiri meseca.

Prema izveštajima španskih medija, slika je promenila vlasnika za 36 miliona evra.

Horhe Kol, iz londonske umetničke galerije Kolnagi koja je vodila prodaju, rekao je za list El Pais da će slika ostati pozajmljena javnim kolekcijama, umesto da završi u kući vlasnika.


Pratite nas na Fejsbuku, Tviteru, Instagramu, Jutjubu i Vajberu. Ako imate predlog teme za nas, javite se na bbcnasrpskom@bbc.co.uk

(BBC News, 05.28.2024)

BBC News

Povezane vesti »

Ključne reči

Društvo, najnovije vesti »