BBC vesti na srpskom

Izrael i Palestina: Izraelske operacije u Rafi nisu prešle ono što Amerika smatra crvenom linijom, navodi Bela kuća

Predstavnik za štampu Bele kuće Džon Kirbi rekao je da Amerika „ne podržava, neće podržati nikakvu veliku kopnenu operaciju u Rafi".

BBC News 29.05.2024  |  Kristi Kuni - BBC Njuz
palestinske izbeglice
Reuters

Amerika ne smatra da je Izrael pokrenuo potpunu ofanzivu na Rafu na jugu Gaze, kazao je Džon Kirbi, predstavnik za štampu Bele kuće.

On je govorio nekoliko sati pošto su izraelske snage došle do centra grada i navodno zauzele strateški važno brdo sa koga se vidi granica sa Egiptom u blizini.

Američki predsednik Džo Bajden rekao je ovog meseca da će ograničiti isporuke oružja Izraelu ako njegove snage uđu u naseljene delove Rafe, gde se stotine hiljada civila i dalje nalaze u skloništima.

Kirbi je odgovarao i na pitanja o izraelskom napadu, koji je doveo do požara, u kome je poginulo najmanje 45 Palestinaca - među koji je bilo mnogo žena, dece i starijih - u kampu za raseljena lica u nedelju.

Izrael je naveo da su meta napada bila dvojica viših zvaničnika Hamasa, koji su tom prilikom i ubijeni, i da je požar mogla da izazove eksplozija u obližnjem Hamasovom skladištu oružja.

Kirbi je scene posle napada opisao kao „srceslamajuće" i „strašne".

„Nijedan nevin život ne bi smeo da bude izgubljen kao posledica ovog konflikta", dodao je.

Američki Stejt department naveo je da pažljivo prati da li će izraelska vojska sprovesti brzu i temeljnu istragu napada.

Kada je Tom Bejtman, dopisnik BBC, pitao predstavnik za štampu Stejt departmenta Metjua Milera da li su ranije takve istrage dovele do odgovornosti, on je odbio da navede pojedinačne slučajeve.

„Ne možete izvući zaključak o rezultatima ovih istraga usred konflikta", rekao je.


BBC na srpskom je od sada i na Jutjubu, pratite nas OVDE.


Predstavnik za štampu Bele kuće upitan je i da li je ovaj napad prešao granicu koju je prethodno postavio Džo Bajden, na šta je on odgovorio da „mi ne podržavamo, mi nećemo podržati nikakvu veliku kopnenu operaciju u Rafi".

„Predsednik je kazao, ako se to desi, onda će ga to možda naterati da donese drugačije odluke u pogledu podrške.

„Mi nismo to do sada videli. Nismo videli da su rasturili Rafu. Nismo videli da su ušli sa velikim jedinicama, velikim brojem trupa, u redovima i formacijama nekog koordinisanog manevra protiv više meta na zemlji".

Izrael ističe da neće uspeti da pobedi Hamas u Gazi bez da zauzme Rafu i odbacuje upozorenja o katastrofalnim humanitarnim posledicama.

Izraelske odbrambene snage započele su kopnenu operaciju, koju zovu „ciljanom", protiv Hamasa 6. maja

Govoreći za Si-En-En, predsednik Bajden je rekao da je jasno stavio do znanja izraelskom premijeru Benjaminu Netanjahuu da ako pokrenu potpunu ofanzivu na Rafu, Amerika će obustaviti isporuku oružja.

On je kazao da isporuka oružja još uvek nije obustavljena, jer Izrael još uvek nije „ušao u naseljena mesta" i da se izraelske operacije odvijaju „na samoj granici".

Predsednik se suočava sa sve većim brojem poziva da pojača pritisak na izraelsku vladu kako bi učinila sve da se smanje humanitarne posledice konflikta.

Premijer Netanjahu nazvao je poslednji napad, u kome su stradale desetine palestinskih civila, „tragičnom nesrećom", ali je obećao da će se operacije u Rafi nastaviti.

Zemlje u okruženju, među kojima su i Egipat i Katar, koji su posrednici u konfliktu, osudile su napad.

Skoro milion ljudi napustilo je Rafu od kada su počeli sukobi, dok je par stotina hiljada i dalje u gradu, naveo je UN.

Sem Rouz, predstavnica za štampu agencije UN za palestinske izbeglice, kazala je za BBC da se bombardovanje Rafe intenziviralo u poslednja 24 sata.

Ona je kazala da su vojne operacije usmerene na području grada Tal al-Sultan, u kome se nalazi kamp za raseljene koji je zahvatio požar.

„Ovaj deo grada je u poslednjih 24 sata u velikoj meri ispražnjen. (Postoji) stvarna zabrinutost, stvarni strah među stanovnicima trenutno".


Pratite nas na Fejsbuku, Tviteru, Instagramu, Jutjubu i Vajberu. Ako imate predlog teme za nas, javite se na bbcnasrpskom@bbc.co.uk

(BBC News, 05.29.2024)

BBC News

Povezane vesti »

Ključne reči

Komentari

Svet, najnovije vesti »