Severna Koreja ponovo poslala balone sa đubretom u Južnu Koreju

Beta pre 28 dana

Severna Koreja je danas poslala još balona sa đubretom ka Južnoj Koreji u akciji sličnoj onoj od ranije ove nedelje, u onome što Pjongjang naziva odmazdom za akciju aktivista koji su slali propagandne letke protiv Severne Koreje preko granice.

Ministarstvo odbrane Južne Koreje nije odmah komentarisalo broj balona koje je otkrio ili koliko ih je sletelo u Južnu Koreju, ali je savetovala ljude da se čuvaju predmeta koji padaju i da ne diraju predmete za koje se sumnja da su iz Severne Koreje, već da ih prijave vojnim ili policijskim vlastima.

U Seulu je gradska vlada poslala je SMS upozorenja u kojima se navodi da su neidentifikovani objekti za koje se sumnja da su leteli iz Severne Koreje otkriveni na nebu u blizini grada i da je pozvana vojska. {image2}

Vojska Južne Koreje poslala je timove za hemijsko ratovanje i uklanjanje eksploziva da pokupe ostatke oko 260 severnokorejskih balona koji su pronađeni u različitim delovima zemlje od utorka uveče na sredu.

Vojska je saopštila da su baloni nosili razne vrste smeća i đubriva, ali ne i opasne supstance poput hemijskih, bioloških ili radioaktivnih materijala.

U saopštenju u sredu, sestra severnokorejskog lidera Kim Džong Una, Kim Jo Džong potvrdila je da je Sever poslao balone kako bi ispunio nedavnu pretnju njene zemlje da "raznese gomile otpada i prljavštine" u Južnu Koreju kao odgovor na kampanju južnokorejskih aktivista.

(Beta, 06.01.2024)

Povezane vesti »

Ključne reči

Komentari

Svet, najnovije vesti »