CRTA: U Beogradu do 16h glasalo 31,2 odsto upisanih birača

Beta pre 26 dana

Do 16 sati na izbore za odbornike Skupštine grada Beograda izašlo je 31,2 odsto građana s pravom glasa, a na beogradskim izborima u decembru prošle godine do 16 časova glasalo je 41.4 odsto, saopštila je danas posmatračka misija organizacije Crta.

Ranije je šef te posmatračke misije Raša Nedeljkov kazao novinarima da su posmatrači do 13.00 časova zabeležili veći broj pojedinačnih slučajeva nepravilnosti, ali da još nije reč o masovim pojavama.

U Srbiji se održavaju lokalni izbori u 89 gradova i opština, među kojima su Beograd, Novi Sad, Niš, Čačak, Valjevo i većina vojvođanskih opština.

Crta: Do 13.00 časova izlaznost 22.5 odsto

Do 13.00 sati u Beogradu je na izbore izašlo 22,5 odsto birača, što je nešto manje nego u decembru kada je u istom periodu izlaznost bila 26,1 odsto, a posmatračka misija Crta do sada je podnela šest krivičnih prijava MUP-u, najčešće zbog kupovine glasova.

Kako je na drugoj današnjoj konferenciji za novinare rekao šef posmatračke misije Crta Raša Nedeljkov, posmatrači su do 13.00 časova zabeležili veći broj pojedinačnih slučajeva nepravilnosti, ali da još nije reč o masovim pojavama.

"Najviše pojedinačnih slučajeva nepravilnosti zabeleženo je na Čukarici, Paliluli, Voždovcu, Zvezdari i Novom Beogradu. Najviše njih se tiče tajnosti glasanja i to tako što je na 11 odsto mesta primećeno fotografisanje listića iza paravana. Na osam odsto nije pravilno korišćena UV lampa ili sprej, što potencijalno omogućuje višestruko glasanje", rekao je Nedeljkov. {video1}

Naveo je i da na nekim mestima birači nisu mogli da budu pronađeni u biračkom spisku, da je povećano neovlašćeno prisustvo trećih lica na biračkim mestima, ili da članovi odbora vode videnciju o identitetu birača.

"Van biračkih mesta primetili smo značajan broj ljudi koji vode paralelenu evidenciju i to se dovodi u vezu sa primetnim kol centrima za koordinaciju i pozivanjem sigurnih glasova", naveo je Nedeljkov. {video2}

Uz zahvalnost onima koji su prijavili nepravilnosti, pozvao je građane da to nastave da čine na mejl prijavi@crta.rs ili na 063 591 585.

Sledeća konferencija za novinare posmatračke misije Crta zakazana je za 18.00 časova.

CRTA: Izlaznost do 10.00 u Beogradu 9,9 odsto, već podnete tri prijave MUP-u za nepravilnosti

Do 10 sati u Beogradu je na izbore izašlo 9,9 odsto birača, što je nešto više nego u decembru, a posmatračka misija Crta do sada je policiji prijavila dve sumnje na kupovinu glasova i jedan takozvani "bugarski voz" kada glasači dobijaju popunjen listić, a iznose prazan.

Kako je na prvoj današnjoj konferenciji za novinare rekao šef posmatračke misije Crta Raša Nedeljkov, kada Crta prijavi nešto policiji, znači da ima dovoljno dokaza, i naveo da je na Novom Beogradu i Zvezdari zabeležena kupovina glasova, a na još jednom mestu u gradu "bugarski voz", dok su ostale nepravilnosti za sada manje očigledne i zabeležene na malom broju mesta.

"Posmatračkoj misiji najvažniji je kvalitet izbornog dana, koliko se poštuju pravila i onda po tome sudimo da li večeras brojeve glasova uzimamo u obzir ili ne. Biračka mesta otvorena su uz zakašnjenja na četiri odsto mesta, ali sada sva rade. Na četvrtini mesta na otvaranju nisu bili prisutni svi članova odbora, gde se vidi ograničena spremnost izborne administracija da budu prisutni za početak", rekao je Nedeljkov.

Dodao je da je na tri odsto mesta zabeleženo da nije obezbeđena tajnost glasanja, na jedan odsto nema dokaza da je kutija bila prazna, a na dva odsto mesta viđena je paralelna evidencija o identitetu i da to može imati opasan karakter jer se može koristiti kao pritisak i evidencija za kupovine glasova.

Na pitanje da li su posmatrači Crte bili u Sportskom centru Banjica gde je snimljeno okupljanje i evidencija članova SNS-a, Nedeljkov je rekao da za sada nije dokazano da taj centar služi za dovođenje birača kao što je to bilo u Areni u decembru, kao i da sada, kada su mediji objavili sumnju da se nešto dešava, ne veruje da će se na tom mestu odvijati nepravilnosti, ali da će posmatrači i dalje nadgledati.

Posmatračku misiju čini preko 1.500 ljudi. Oni posmatraju izbore na 450 reprezentativnih i slučajnih biračkih mesta.

Naredna konferencija Crte za novinare najavljena je za 14.00 časova

(Beta, 06.02.2024)

Povezane vesti »

Ključne reči

Komentari

Politika, najnovije vesti »