Nikezić (SSP): Ova vlast je majka stranim investitorima, a maćeha domaćim

Beta pre 28 dana

Ova vlast je majka stranim investitorima, a maćeha domaćim privrednicima, rekao je danas potpredsednik Stranke slobode i pravde (SSP), Dušan Nikezić.

"Ova vlast je 12 godina majka stranim investitorima, a maćeha domaćim privrednicima i zato skupštinski Odbor za finansije mora da utvrdi strukturu državne pomoći, vredne preko milijardu evra godišnje i zahteva od izvršne vlasti da subvencije privredi budu usmerene ka srpskim firmama", rekao je Nikezić, na sednici Odbora za finansije, republički budžet i kontrolu trošenja javnih sredstava.

Dodao je da, ne samo što je većina subvencija usmerena ka stranim investitorima, već se ogromna sredstva izdvajaju za projekte bez ekonomskog opravdanja, poput subvencija Henkelu, od 144.000 evra po zaposlenom.

Naveo je da je ta subvencija data za otvaranje pogona za proizvodnju nove generacije osveživača za WC šolje, što je u tom trenutku bilo 20 godišnjih prosečnih zarada.

"Slično je i za Toyo Tires, koji je dobio 84.000 evra po zaposlenom, Rauch 73.000 evra po zaposlenom, Linglong 69.000 evra po zaposlenom ili Tigar 60.000 evra po zaposlenom. Nijedna od ovih investicija nije u visoke tehnologije, nema transfera znanja, a samim tim ni dugoročne koristi za Srbiju" ocenio je Nikezić.

Zaključio je da upravo zato skupštinski Odbor za finansije mora da zauzme jasan stav i uputi zahtev Vladi Srbije da buduće subvencije i ostala državna pomoć budu usmereni ka domaćim privrednicima.

Svi strani investitori su, kako je rekao, dobrodošli u Srbiju, ali pomoć države mogu da dobiju isključivo oni koji transferišu znanje i ulažu u visoke tehnologije, a plate su im veće od srpskog proseka.

(Beta, 06.04.2024)

Povezane vesti »

Ključne reči

Komentari

Društvo, najnovije vesti »