Jovanović Ćuta: Direktorka Zavoda za zaštitu spomenika podnela ostavku zbog pritiska vlasti

Beta pre 22 dana

Direktorka Republičkog zavoda za zaštitu spomenika kulture Dubravka Đukanović podnela je ostavku pod pritiskom ministara finansija i građevinarstva, Siniše Malog i Gorana Vesića, jer nije želela da zgradi bivšeg Generalštaba u centru Beograda bude ukinut status kulturnog dobra, ocenio je danas Aleksandar Jovanović Ćuta iz Ekološkog ustanka.

"Psihopate su rešile da prvo poklone zemlju američkim ofšor kompanijama a sad vrše pritisak na žene da skinu zaštitu sa Generalštaba, da bi na njemu gradili javne kuće, džakuzi i kockarnice", rekao je Jovanović agenciji Beta.

On je kazao da će ministar građevinarstva Goran Vesić "kad-tad" morati da pokaže ugovor koji je potpisao o "revitalizaciji" kompleksa zgrada Generalštaba uništenog tokom NATO bombardovanja 1999. godine.

"Kako si krenuo Gorane Vesiću, završićeš kao ministar za okopavanje kukuruza u Zabeli, jer sve što radiš su zbirke teških krivičnih dela", rekao je Jovanović.

Ocenio je da "svako ko je pošten i patriota", neće učestvovati u rušenju Beogradskog sajma i Generalštaba.

"Građani da budu spremni da fizički brane Generalštab, Sajam i svoj grad, obaveza je svakog poštenog građanina da zaustavimo ovaj zločin nad Beogradom", rekao je Jovanović.

Direktorka Republičkog zavoda za zaštitu spomenika kulture Dubravka Đukanović podnela je ostavku na tu funkciju nakon što je uslovljena da podnese predlog za skidanje zaštite sa zgrade Generalštaba u centru Beograda ili da ode, objavio je juče Novi magazin.

Ekološki ustanak pozvao je ranije danas Srpsku akademiju nauka i umetnosti (SANU) da hitno organizuje skup na kome će eminentni domaći stručnjaci raspravljati o budućnosti Beogradskog sajma i zgrade Generalštaba.

(Beta, 06.05.2024)

Povezane vesti »

Ključne reči

Društvo, najnovije vesti »