Ministar spoljnih poslova Angole sa najvišim zvaničnicima Srbije o podršci i jačanju saradnje

Beta pre 21 dana

Ministar spoljnih poslova Angole Tete Antonio danas je u Beogradu odvojeno razgovarao sa premijerom i ministrom spoljnih poslova Srbije o podršci u međunarodnoj areni i o jačanju bilateralne saradnje, sa posebnim akcentom na oblasti ekonomije i obrazovanja.

Premijer Srbije Miloš Vučević rekao je na sastanku sa Antoniom da Srbija pridaje veliki značaj daljem unapređenju saradnje sa Angolom i ukazao da dve zemlje vezuju "slobodarski duh i tradicionalno dobri odnosi", saopštila je Vlada.

Vučević je kazao da odnosi dve zemlje i u budućnosti treba da se razvijaju u obostranom interesu, a posebno u oblasti obrazovanja, u okviru koje je danas potpisan Sporazum o međusobnom priznavanju akademskih kvalifikacija, zvanja i diploma, navodi se.

Antonio je rekao da će Sporazum u oblasti obrazovanja sa Srbijom doprineti unapređenju znanja kako bi se u Angoli izvršila diversifikacija ekonomije i infrastrukture, piše u saopštenju.

Vučević je ukazao, kako se navodi, da Srbija "izuzetno ceni" podršku Angole po pitanju teritorijalnog integriteta i suvereniteta, i njen "čvrst stav" da ne priznaje nezavisnost Kosova, a Antonio je rekao da je pozicija njegove zemlje po tom pitanju "principijelna i da se neće promeniti".

Premijer Srbije je "posebno zahvalio" Angoli što nije podržala rezoluciju o Srebrenici u Generalnoj skupštini Ujedinjenih nacija (GS UN) i na podršci tokom izbora domaćina održavanja međunarodne izložbe "Ekspo 2027" u Generalnoj skupštini Međunarodnog biroa za izložbe u Parizu, dodaje se.

Ministar spoljnih poslova Srbije Marko Đurić rekao je na sastanku sa Antoniom da dve zemlje vezuje "višedecenijsko prijateljstvo zasnovano na ekonomskim, međuljudskim i političkim vezama" i podvukao da Srbija "gotovo da nema boljih prijatelja od naroda Afrike u svakom smislu - idejnom, političkom i duhovnom", saopštilo je Ministarstvo spoljnih poslova.

Đurić je zahvalio Vladi Angole "na principijelnoj i istrajnoj podršci Srbiji po svim ključnim temama od značaja za srpski narod", navodi se.

Naveo je da je Angola "po pitanju teritorijalnog integriteta i suvereniteta, odnosno očuvanja Kosova i Metohije u sastavu Srbije, bila i ostala nepokolebljivi strateški saveznik" Beograda u južnom delu Afrike, piše u saopštenju.

On je kazao i da je Angola "bila čvrsto na strani stabilnosti" u regionu Zapadnog Balkana "time što se uzdržala od podrške rezoluciji o Srebrenici" u GS UN, dodaje se.

Đurić je, kako se navodi, ukazao da je Srbija "ponosna što je bila deo države koja je podržala antikolonijalnu borbu naroda u Angoli" i "podvukao da je Beograd prva prestonica u ovom delu sveta koja je priznala nezavisnost Angole".

On je rekao i da Srbija želi da jača ekonomske veze sa Angolom, budući da srpske kompanije iz oblasti prehrambene i građevinske industrije i energetike već više decenija uspešno posluju u toj afričkoj zemlji.

Tete je kazao da Angola želi da transformiše privredu i da sprovede industrijalizaciju i dodao da je snažnije povezivanje kompanija iz Srbije i Angole od važnosti za ekonomiju njegove zemlje, navodi se.

(Beta, 06.06.2024)

Povezane vesti »

Ključne reči

Politika, najnovije vesti »