Koalicija 'Biram Vračar': Potvrđeno je grubo prekrajanje izborne volje

Beta pre 22 dana

Iz koalicije "Biram Vračar" saopštili su danas da je nakon uvida u izborni materijal na 17 biračkih mesta u opštini Vračar potvrđeno grubo prekrajanje izborne volje građana.

Iz ove koalicije su istakli da se došlo do jasnih dokaza da je u beogradskoj gradskoj opštini Vračar u izbornoj noći došlo do zamene glasačkih listića, tako što su nevažeći prepravljeni u važeće u korist izborne liste „Vračar Vračarcima - društvo za ulepšavanje Vračara”.

"Na pojedinim listićima čak je i jasno vidljivo da je različita boja hemijske korišćena od strane birača i lica koje je naknadno vršilo izmene na listiću", naglasili su u saopštenju iz koalicije "Biram Vračar".

Dodali su da je na pojedinim biračkim mestima, konkretno 43 i 56, po četiri nevažeća listića, ukupno osam, izmenjeno u važeće i to u korist liste „Vračar Vračarcima”.

"Na biračkom mestu 59, među glasačkim listićima iste liste, pronašli smo dva neosporno nevažeća listića što znači da na tom biračkom mestu ova lista ima dva glasa manje od zvaničnog zapisnika", navedeno je u saopštenju.

Naglasili su da je takvim prekrajanjem izmenjen količnik, odnosno da je lista „Biramo Vračar” umesto prvobitnih 28 mandata, sada dobila 27, a lista „Vračar Vračarcima - društvo za ulepšavanje Vračara” dobila je treći mandat.

"Ovakvom naknadnom preraspodelom odnos snaga je potpuno promenjen, te sada Srpska napredna stranka sa svojim fantomskim listama ima falsifikovanu većinu od 32 mandata, u odnosu na 31 mandat opozicije, iako su birači na Vračaru, uprkos svim opstrukcijama, jasno poručili da žele promene i glasali većinski za opozicione liste", naveli su u saopštenju iz koalicije "Biram Vračar".

Istakli su da će, na osnovu utvrđenih nepravilnosti, koje su pored njihovih predstavnika utvrdili i posmatrači Crte, pravni tim koalicije, u skladu sa pronađenim dokazima, pokrenuti odgovarajuće pravne mehanizme.

"Zahtevamo da se građanima i građankama Vračara vrati oteti mandat čime opozicija ima jasnu većinu sa 32 odbornika", zaključili su iz ove koalicije.

(Beta, 06.08.2024)

Povezane vesti »

Komentari

Politika, najnovije vesti »