BBC vesti na srpskom

Plivanje: Transrodna sportistkinja ne može na Olimpijske igre nakon što je izgubila sudski spor

Američka plivačica Lija Tomas tužila je Svetsku organizaciju vodenih sportova pred sudom za sportsku arbitražu, ali su joj argumenti odbijeni.

BBC News pre 18 dana
Lija Tomas
Getty Images
Lija Tomas osvojila je titulu američkog nacionalnog koledža 2022. godine

Američka plivačica Lija Tomas izgubila je spor pred Sudom za sportsku arbitražu protiv Međunarodne organizacija vodenih sportova (World Aquatics, ranije poznata kao FINA).

Ova organizacija ranije je zabranila transrodnim osobama da se takmiče sa ženama ako su prošle bilo koji period puberteta kao muškarci.

Tomas (25), koja je postala je prva transrodna sportistkinja koja je osvojila titulu američkog nacionalnog koledža u martu 2022. godine, uložila je žalbu na tu odluku, smatrajući da je reč o diskriminaciji.

Ona je smatrala da odluku treba proglasiti „nevažećim i nezakonitim", jer je suprotna Olimpijskoj povelji i statutu Svetske organizacije vodenih sportova.

Međunarodna organizacija vodenih sportova pozdravila je presudu suda, nazivajući je velikim korakom napred ka zaštiti ženskog sporta.

Odlukom suda, ugašene su sve nade Lije Tomas da bi mogla da učestvuje na predstojećim Olimpijskim igrama u Parizu.

Sud je najpre morao da utvrdi da li je Tomas imala pravo da ospori odluku.

U presudi od 24 stranice, navodi se da Tomas, kao neko ko više nije član američkog saveza plivača, „jednostavno nije imala pravo da učestvuje u trkama pod okriljem Međunarodne organizacije vodenih sportova.

Dodali su i da ona nije neko na koga se pravila odnose, te da stoga nema prava da ih osporava.


BBC na srpskom je od sada i na Jutjubu, pratite nas OVDE.


Međunarodna organizacija vodenih sportova uvela je nova pravila nakon što je Tomas na američkom nacionalnom takmičenju pobedila osvajačicu srebrne medalje na Olimpijskim igrama u Tokiju Emu Vajant, ostavivši je sa zaostatkom od 1,75 sekundi.

Tomas je tako osvojila zlato u ženskoj disciplini 400 metara slobodnim stilom 2022.

U naučnom dokumentu koji je pratio odluku Međunarodne organizacije vodenih sportova, bilo je navedeno da su plivači poput Tomas zadržali značajne fizičke prednosti - u izdržljivosti, snazi, brzini i veličini pluća - od prolaska kroz muški pubertet, čak i nakon što su lekovima smanjili nivo testosterona.

Saslušanje pred Sudom za arbitražu usredsredilo se isključivo na to da li je Tomas, koja više nije član američkog plivačkog saveza, uopšte mogla da ospori pravila Međunarodne organizacije vodenih sportova i presudio je da nije imala pravo na to.

Međunarodna organizacija je istakla da čini sve da sport bude inkluzivniji i da je uvela „otvorenu" kategoriju za transrodne plivače.

Međutim, na Svetskom prvenstvu u Berlinu prošlog oktobra propali su planovi da ova kategorija debituje jer nije bilo nijedne prijave za trke na 50 i 100 metara, koje su trebalo da se odvijaju zajedno sa muškim i ženskim trkama.

„Posvećeni smo negovanju okruženja koje promoviše pravičnost, poštovanje i jednake mogućnosti za sve sportiste bez obzira na rod i tako će uvek biti", navodi se u saopštenju Međunarodne organizacije vodenih sportova posle odluke Suda za sportsku arbitražu.


Pratite nas na Fejsbuku, Tviteru, Instagramu, Jutjubu i Vajberu. Ako imate predlog teme za nas, javite se na bbcnasrpskom@bbc.co.uk

(BBC News, 06.13.2024)

BBC News

Povezane vesti »

Ključne reči

Sport, najnovije vesti »