Žigmanov pozvao na kontinuiranu borbu protiv govora mržnje

Beta pre 13 dana

Ministarstvo za ljudska i manjinska prava i društveni dijalog pozvalo je danas, povodom Međunarodnog dana borbe protiv govora mržnje koji se obeležava 18. juna, na "kontinuiranu borbu protiv ove opasne društvene devijacije modernog vremena".

Resorni ministar Tomislav Žigmanov je tim povodom ukazao da je sloboda govora univerzalno ljudsko pravo, ali da "poštovanje ovog ljudskog prava pretpostavlja određena ograničenja i obaveze pojedinca, udruženja i državnih institucija na uvažavanje prava i interesa drugih".

Kako je saopšteno iz tog ministarstva, Žigmanov je podsetio da govor mržnje "podstiče predrasude, širi neprijateljstvo i diskriminaciju, često poziva na nasilje i šalje poruke netrpeljivosti i netolerancije, zagovara propagandne aktivnosti protiv pojedinca ili grupe na osnovu njihovog ličnog ili pretpostavljenog svojstva, i, što je sve prisutnije, zbog različitog političkog ili ideološkog mišljenja".

Istakao je da Vlada Srbije "pokazuje čvrstu opredeljenost da svojim politikama i mehanizmima utiče da se u svim sektorima ojača borba protiv govora mržnje, obezbedi primena zakona i poveća nivo odgovornosti za svaki vid nasilja i zloupotreba".

"To je pokazala usvajanjem brojnih zakona i strateških dokumenata, kao i prihvatanjem preporuka država članica Ujedinjenih nacija u okviru Četvrtog ciklusa Univerzalnog periodičnog pregleda koje se odnose na govor mržnje", zaključio je Žigmanov.

U saopštenju se podseća da su Ujedinjene nacije 18. juna 2019. godine pokrenule Strategiju i plan protiv govora mržnje koji je prepoznat kao svaka vrsta komunikacije u govoru, pisanju ili ponašanju koja napada ili koristi pežorativni ili diskriminatorni jezik u odnosu na osobu ili grupu na osnovu njihove verske i etničke pripadnosti, rase, boje kože, porekla, pola ili drugog ličnog svojstva.

Govor mržnje prepoznat je i sankcionisan srpskim zakonodavstvom kroz Zakon o zabrani diskriminacije, kao i zakonima o rodnoj ravnopravnosti, o sprečavanju diskriminacije osoba sa invaliditetom i Zakonu o zaštiti prava i sloboda nacionalnih manjina.

(Beta, 06.18.2024)

Povezane vesti »

Društvo, najnovije vesti »