Počeo Forum Dunavske strategije: EU ne sme zapostaviti Zapadni Balkan zbog Ukrajine

Beta pre 7 dana

Unapređenje stabilnosti i bezbednosti zemalja Dunavskog regiona stvoriće jasniju evropsku perspektivu, te pored fokusa na Ukrajinu i Moldaviju, Evropska unija ne sme "gurnuti na stranu" Zapadni Balkan, poručeno je sa 13. Foruma Dunavske strategije EU (EUSDR) koji se održava u Austriji.

Ministar za evropske i spoljne poslove Austrije Aleksandar Šalenberg, čija zemlja ove godine predsedava Strategijom, izjavio je da rat u Ukrajini pokazuje da Dunavski region nije samo ekonomski i kulturni, već i bezbednosni region.

On je još jednom potvrdio nedvosmislenu podršku evrointegraciji zemalja Zapadnog Balkana.

"Želimo da Dunav postane u potpunosti unutrašnji vodni put Evropske unije i ova strategija pomaže tom cilju. Nekad se zemlje kandidati za članstvo više okreću ka Briselu, umesto da razvijaju efikasnu regionalnu saradnju. Naša posvećenost proširenju EU je i u našem interesu - ne povezuju nas samo istorija i ljudi, već i zajednički interesi u mnogim oblastima. Ipak, zemlje kandidati moraju pokazati napredak u reformskom procesu za članstvo u Uniji", rekao je on novinarima u Beču.

Šalenberger je izrazio nadu da će novi saziv Evropske komisije biti brzo formiran i da će se ubrzati proces pristupanja - i u tom svetlu je rekao da će, prema njegovim informacijama, sledeće nedelje biti otvoreni pristupni pregovori sa Ukrajinom.

Na trinaestom godišnjem samitu Strategije EU za Dunavski region (EUSDR) u Beču okupili su se ministri, gradonačelnici, predstavnici biznisa i mladi "od Švarcvalda do Crnog mora".

Ministri podunavskih zemalja i njihovi predstavnici će na zatvorenom sastanku doneti Deklaraciju EUSDR. Ove godine primetno je manje zvaničnih predstavnika iz Srbije, a na panelu gradonačelnika evropskih prestonica na Dunavu nije bilo Beograda.

Komesarka za koheziju i reforme Elisa Ferera je na otvaranju Foruma podsetila da je EU pred suštinskom transformacijom koja donosi nove mogućnosti, ali i rizike.

"Dunavska strategija ima jedinstvenu ulogu u okupljanju članica EU i zemalja kandidata za stolom saradnje, ali i u pripremi država kandidata za rad s evropskim fondovima i evropskim mehanizmima. Regioni i gradovi imaju centralnu ulogu u pretvaranju prioriteta EU-a u akciju, budući da provode više od 70 odsto zakonodavstva EU", ocenila je Fereira.

Dunavska strategija je četvrta makroregionalna strategija EU (pored Jadransko-jonske, Alpske i Baltičke Strategije) i okuplja 14 zemalja podunavlja – Nemačku, Austriju, Češku Republiku, Slovačku, Sloveniju, Hrvatsku, Mađarsku, Srbiju, Bosnu i Hercegovinu, Crnu Goru, Rumuniju, Bugarsku, Ukrajinu i Moldaviju.

U Strategiji EU za Dunavski region države se smenjuju po sistemu rotacije, a Austrija će sledeće godine predati predsedavanje Bosni i Hercegovini.Pozivajući Kinu i Evropu da održe otvorene i kooperativne odnose, istakli su da će uvođenje zaštitnih tarifa na kraju naneti štetu evropskim proizvođačima automobila i potrošačima i negativno uticati na evropsku ekonomiju.

(Beta, 06.20.2024)

Povezane vesti »

Ključne reči

Svet, najnovije vesti »