Boško Obradović: Vlast u Čačku pokušava da nezakonito promeni izborni rezultat

Beta pre 3 dana

Šef Izbornog štaba Srpskog pokreta Dveri za Čačak Boško Obradović izjavio je danas da je vlast Srpske napredne stranke (SNS) u tom gradu poražena i da sada koristi sve protivzakonite načine da promeni izborni retultat.

Obradović je agenciji Beta kazao da su Čačak i Niš jedina dva grada u Srbiji gde izbori još nisu završeni i gde se i posle skoro mesec dana ne znaju konačni izborni rezultati.

"Ujedinjena čačanska opozicija, koju čini pet izbornih listi, pokušala je da pravnim putem zaštiti izbornu volju Čačana i našu izbornu pobedu. U međuvremenu smo podneli i zajedničku krivičnu prijavu protiv učesnika u pokušaju prekrajanja izbornih rezultata i sada su na potezu Policijska uprava i Osnovno javno tužilaštvo", rekao je on.

Naveo je da su krivične prijave podnete protiv načelnika Gradske uprave za opšte i zajedničke poslove Nebojše Bežanića i predsednika Izborne komisije grada Čačka Ljiljane Stanišić zbog učinjenih krivičnih dela "falsifikovanje rezultata glasanja" i "uništavanje dokumenata o glasanju".

"U međuvremenu je Viši sud poništio rešenje Gradske izborne komisije jer nije donela izveštaj o uvidu u birački materijal koji su vršili predstavnici svih pet opozicionih izbornih lista. Naime, ujedinjena opozicija je još 6. i 7. jula uvidom u kompletan birački materijal sa sva 104 biračka mesta utvrdila brojne izborne nepravilnosti koje su prisutni predstavnici Gradske uprave potvrdili i evidentirali, ali službene beleške do danas nisu dostavljene Izbornoj komisiji. Upravo te službene beleške koje predstavnici gradske vlasti kriju dokazuju ono što tvrdimo: da je SNS izgubila većinu u Čačku i da je ujedinjena opozicija pobednik lokalnih izbora", kazao je Obradović.

On je postavio pitanje zašto Gradska uprava za opšte i zajedničke poslove na čelu s Nebojšom Bežanićem nije dostavila službene beleške onako kako ih je evidentirala i zašto Gradska izborna komisija na čelu s Ljiljanom Stanišić to ne traži od Bežanića "ako nemaju šta da kriju i ako je pobeda aktuelne vlasti čista".

"Vodeći ljudi Gradske izborne komisije iz redova vlasti sada su u škripcu i ne znaju kako da postupe po presudi Višeg suda. Jer da bi napisali izveštaj o izvršenom uvidu moraju prvo dostaviti službene beleške na osnovu kojih bi jedino mogao biti napisan izveštaj, a to je upravo ono što izbegavaju već 20 dana kako ne bi priznali pokušaj izborne krađe i pobedu opozicije u Čačku", ocenio je Obradović.

Prema izveštaju Gradske izborne komisije, lista "Aleksandar Vučić-Čačak sutra" osvojila je 50,25 odsto glasova ili 40 mandata, lista okupljena oko advokata Ivana Ćalovića 15,5 odsto ili 12 mandata, "Probudimo Čačak" 13,36 ili deset mandata.

Izborna lista "Svi za Čačak" osvojila je 6,26 odsto i četiri mandata, "Čačak protiv nasilja" 6,14 i četiri mandata, Dveri 5,72 i četiri mandata i Ruska stranka 1,6 odsto glasova i jedan mandat.

(Beta, 06.26.2024)

Povezane vesti »

Ključne reči

Politika, najnovije vesti »