Agencija za bezbednost saobraćaja: Najveći broj saobraćajnih nesreća tokom lepog vremena

Beta 28.06.2024

Vršilac dužnosti direktora Agencije za bezbednost saobraćaja Branko Stamatović izjavio je danas da se prema statistici 72 odsto svih nezgoda sa povređenim i poginulim osobama u saobraćaju događa kada je lepo vreme.

Stamatović je u gostovanju na Radio-televiziji Srbije (RTS) kazao da se saobraćajne nesreće događaju najviše kada je lepo vreme, kada nema padavina, što, kako je naveo, govori o tome "koliko se vozači zapravo opuste".

"Kada su loši vremenski uslovi i kada pada kiša svi su na oprezu, na prvom mestu smanje brzinu. Zimski meseci znatno su bezbedniji, sa manjim brojem poginulih i povređenih u saobraćajnim nezgodama", rekao je on.

Dodao je da je zbog toga Agencija za bezbednost saobraćaja u saradnji sa Ministarstvom unutrašnjih poslova pripremila posebnu kampanju namenjenu letnjim mesecima pod nazivom "Vozi odmoran" koja će biti pokrenuta u ponedeljak.

Stamatović je rekao da je ona namenjena svim putnicima koji putuju na duga putovanja.

Govoreći o bezbednoj vožnji kazao je da su jedini lekovi za umor - odmor i san, kao i da je bitno da građani pre putovanja provere automobile, kako ne bi došlo do incidenata.

"Prošle godine u julu i avgustu smo imali rekordno najmanji broj onih koji su izgubili život u saobraćajnim nezgodama - 74 njih, to je smanjanje od preko 40 odsto u odnosu na prethodnu godinu, i potrudićemo se da ove godine ne pređemo taj broj jer nam je jako važno da sačuvamo svaki ljudski život", rekao je on.

(Beta, 28.06.2024)

Rts »

Ključne reči

Društvo, najnovije vesti »