BBC vesti na srpskom

Izbori u Evropi: Kandidature za najviše pozicije EU izazvale i neka protivljenja

Ursula fon der Lajen bi trebalo da započne drugi petogodišnji mandat kao predsednica Evropske komisije. Nezadovoljstvo Đorđe Meloni i Viktora Orbana.

BBC News pre 2 dana  |  Betani Bel i Ketlin Armstrong
Emanuel Makron i Ursula fon der Lajen
EPA-EFE/REX/Shutterstock
Glas Emanuela Makrona pomogao je da Ursula fon der Lajen dobije nominaciju za predsednicu Evropske komisije

Na samitu u Briselu odlučeno je da Ursula fon der Lajen, sadašnja predsednica Evropske komisije, bude nominovana da otpočne drugi petogodišnji mandat na istoj funkciji.

Kaja Kalas, predsednica Vlade Estonije, kandidovana je za novu šeficu evropske diplomatije, a bivši portugalski premijer Antonio Košta za sledećeg predsedavajućeg samita EU.

Svo troje kandidata su iz centrističkih stranaka, naklonjenih Evropskoj uniji, ali je bilo i protivljenja ovim predlozima iz desničarskih partija koje su dominirale na izborima u više zemanja EU, pogotovo u Italiji, Francuskoj i Nemačkoj.

Ursula fon der Lajen pripada stranci nemačkih konzervativaca koji su osvojili najviše glasova u toj zemlji, Antonio Košta je socijalista, a Kaja Kalas liberalka.

Glasanje o njihovim kandidaturama trebalo bi da bude u julu.

Kandidaturama su se usprotivili predsednici vlada Italije i Mađarske, Đorđa Meloni i Viktor Orban.

Uoči samita u Briselu, Meloni je izjavila je da su ignorisani uspesi desnice na nedavnim izborima za Evropski parlament, poput njene stranke Braća Italije.

Meloni je glasala protiv izbora Košte i Kalas, a ostala je uzdržana kada je u pitanju bila Fon der Lajen.

Odobrenje ovih kandidatura u Evropskom parlamentu moglo bi da bude težak izazov.

Estonska premijerka Kaja Kalas
Reuters
Estonska premijerka Kaja Kalas nominovana je za novu šeficu evropske diplomatije. Na toj funkciji do sada je bio Žozep Borelj

„Želela bih da se zahvalim liderima koji su podržali moju kandidaturu za drugi mandat predsednice Evropske komisije", izjavila je Fon der Lajen posle glasanja.

Kaja Kalas je rekla da je „počastvovana podrškom Evropskog saveta", a buduću poziciju, ako bude izglasana, opisala je kao „ogromnu odgovornost".

„Moj cilj je da radim na evropskom jedinstvu i štitim evropske interese", dodala je.

Antonio Košta je pohvalio je Fon der Lajen i Kaju Kalas, rekavši: „Siguran sam da će naša saradnja biti veoma uspešna dok budemo služili Evropi i evropskim građanima".

„Evropa i svet se suočavaju sa izazovnim trenucima, ali Evropska unija je u prošlosti uvek pokazivala borbenost i uvek je pronalazila snagu u jedinstvu.

„Upravo izgradnja jedinstva među državama članicama biće moj glavni prioritet kada dođem na novu poziciju u decembru", rekao je Košta.

Antonio Košta
Reuters
Bivši portugalski premijer Antonio Košta kandidat je za naslednika Šarla Mišela

Košta, koji je prošle godine podneo ostavku na mesto predsednika Vlade Portugala, dolazi na mesto Šarla Mišela, bivšeg belgijskog premijera.

Kalas bi trebalo da nasledi Španca Žozepa Borelja.

Meloni, koja predvodi desničarski blok Evropskih konzervativaca i reformista u Evropskom parlamentu, nije bila uključena u razgovore o kandidaturama za najviše pozicije u EU, uprkos činjenici da je njen blok treći po brojnosti u parlamentu.

Obraćajući se italijanskom parlamentu u sredu, ljutito je rekla da su evropski birači zatražili od EU da „promeni put kojim sada ide".

Ne navodeći imena, kritikovala je „one koji tvrde da građani nisu dovoljno sposobni da odlučuju i koji veruju da je oligarhija jedini prihvatljiv oblik demokratije".


BBC na srpskom je od sada i na Jutjubu, pratite nas OVDE.


Pratite nas na Fejsbuku, Tviteru, Instagramu, Jutjubu i Vajberu. Ako imate predlog teme za nas, javite se na bbcnasrpskom@bbc.co.uk

(BBC News, 06.28.2024)

BBC News

Povezane vesti »

Ključne reči

Komentari

Svet, najnovije vesti »