Politiko: Orban uspeo da formira poslanički klub Patriote za Evropu u Evropskom parlamentu

Beta 07.07.2024

Savez stranaka krajnje desnice "Patriote za Evropu" formiran na inicijativu premijera Mađarske Viktora Orbana uspeo je da pridobije dovoljnu podršku da se kvalifikuje da u Evropskom parlamentu sastavi poslanički klub pošto mu se kao sedma partija pridružila desničarska flamanska stranka iz Belgije, javlja sajt Politiko.

Po Poslovniku Evropskog parlamenta, uslov za formiranje poslaničkog kluba je da da ima najmanje 23 poslanika iz sedam država-članica Evropske unije. 

Orban je i bez flamanske stranke imao dovoljan broj poslanika, ali bila mu je neophodna sedma partija da bi mogao da formira klub.

Po rečima Orbanovog portparola Zoltana Kovača, " 'Patriote za Evropu' nastavljaju da rastu sa dolaskom belgijske flamanske stranke".

"Kao desničarske, patriotske i nacionalističke stranke, čvrsto stojimo zajedno", naveo je u saopštenju predsednik flamanske stranke Vlams Belanga Tom Van Griken. "Imamo više zajedničkog od onoga što nas deli".

Po najavi lidera španske stranke "Voks" Santjago Abaskala u interjvjuu za "La Gazetu", njegova stranka će se pridružiti Orbanovoj grupi i povući će se iz poslaničkog kluba "Evropskih konzervativaca i reformista" italijanske premijerke Đorđe Meloni.

I holandski desničarski političar Gert Vilders rekao je da njegova "Partija za slobodu" želi da se pridruži "Patriotama za Evropu" da bi "zaštitila naše judeo-hrišćansko nasleđe i naše porodice".

U tom novom savezu su tako desničari iz Mađarske, Austrije, Portugalije, Češke, Belgije, Španije i Holandije.

(Beta, 07.07.2024)

Povezane vesti »

Ključne reči

Komentari

Svet, najnovije vesti »