Ruske rakete pogodile i dečiju bolnicu u Kijevu, sedmoro poginulo

Beta 08.07.2024

U ruskom raketnom napadu na Kijev danas je sedmoro poginulo u dečijoj bolnici, a u napadu na ukrajinski grad Krivi Rog desetoro.

Rusija je danas sa više od 40 projektila različitih tipova gađala pet ukrajinskih gradova, ciljajući stambene zgrade i javnu infrastrukturu, rekao je ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski na društvenim mrežama.

Širom zemlje je jutros poginulo najmanje 20 ljudi, a oko 50 ranjeno, rekao je ministar unutrašnjih poslova Igor Klimenko.

U Krivom Rogu je 10 poginulih i više od 30 ranjenih, saopštio je šef gradske uprave Oleksandr Vilkul.

Eksplozije su prijavili i zvaničnici u ukrajinskom centralnom Dnjepropetrovskom regionu.

U dečijoj bolnici Okmatdit u Kijevu spasioci tragaju za ljudima ispod ruševina, rekao je Zelenski i dodao da ukupan broj žrtava još nije poznat.

"Veoma je važno da svet sada o tome ne ćuti i da svi vide šta je Rusija i šta radi", dodao je on.Šef kancelarije ukrajinskog predsednika Andrij Jermak rekao je da je u vreme napada mnogo ljudi bilo na ulicama, a gradonačelnik Kijeva Vitalij Kličko da se još procenjuju posledice.

Ranije je objavljeno da su ruske snage jutros napale balističkim i krstarećim raketama. Ukrajinska odbrana je saopštila da je Rusija koristila i hipersonične rakete "Kinžal" dometa do 2.000 kilometara, jedne od najnaprednijih koje ima. Te rakete je teško presresti jer navodno mogu da lete brzinom i deset puta većom od brzine zvuka.

Gradska uprava Kijeva kaže da su ostaci presretnutih projektila u Kijevskim okrugima Solomjanski, Dnjeprovski i Holosijevski izazvali požare, a dim se pre podne izdizao i u Kijevu.

(Beta, 08.07.2024)

Povezane vesti »

Ključne reči

Komentari

Svet, najnovije vesti »