"Zaklana goveda važnija od živih ljudi": Crna Gora osam i po meseci čeka na rezultate popisa: "Nekima ne odgovara što je porastao broj Srba u zemlji"

Blic 26.08.2024
"Zaklana goveda važnija od živih ljudi": Crna Gora osam i po meseci čeka na rezultate popisa: "Nekima ne odgovara što je…

Skoro osam i po meseci nakon završetka popisa u Crnoj Gori i dalje nisu poznati rezultati izjašnjavanja građana. Zvaničan razlog za toliko kašnjenje je čak šest tendera koje je Uprava za statistiku Monstat raspisivala, najpre za softver, a onda i za reviziju koda softvera kako bi građani mogli da prekontrolišu podatke koje su dali prilikom popisa. Međutim, pojedini političari i analitičari smatraju da rezultati popisa do sada nisu objavljeni jer "nekima ne odgovara što je porastao broj Srba u zemlji".

Popis u Crnoj Gori počeo je nakon dva odlaganja još 3. decembra prošle godine i trajao je oko dve nedelje, ali i dalje nema konačnih rezultata. Od tada su u Monstatu govorili samo o tenderima, softverima, revizijama kodova za softvere, ali nikako o konačnim rezultatima popisa. Cela zakonska procedura u vezi sa tenderom bi trebalo konačno da se završi 7. septembra nakon čega će biti poznato kada će i koliko dugo građani moći da prekontrolišu svoje podatke iz popisa.

Pročitajte još

Ključne reči

Politika, najnovije vesti »