Organizatorke protesta na FPN: Iz moralnih razloga nećemo dozvoliti da Orlović postane dekan

Beta pre 6 sati

 Organizatorke protesta na Fakultetu političkih nauka (FPN) zbog spornog junskog izbora profesora Slaviše Orlovića za dekana, danas su saopštile da iz moralnih razloga neće dozvoliti da na tu funkciju stupi neko "protiv koga već dugi niz godina postoje prijave za seksualno uznemiravanje" i da Orlović ne može da podnese ostavku na funkciju na koju nikada nije izabran.

Organizatorke protesta na FPN-u koje su i osnivačice Slušaonice poverenja na tom fakultetu, u saopštenju su navele da, iako je Orlovića Naučno-nastavno veće izglasalo na tu funkciju, "ta odluka je ništava i nema pravnu osnovu bez odobrenja Saveta fakulteta".

Dodale su da profesor Orlović nije imao većinu prilikom glasanja Saveta, tako da i nije izabran na tu poziciju. 

"Još jednom ponavljamo da imenovanje Slaviše Orlovića za dekana neće proći i da verujemo studentkinjama koje su prijavile Orlovića za seksualno uznemiravanje. Seksualno nasilje prevazilazi dnevnopolitička prepiranja i nećemo dozvoliti banalizaciju problema koji pogađa veliki broj žena. Upravo zato smo se pobunile protiv relativizacije problema seksualnog nasilja na našem fakultetu", stoji u saopštenju.

Dodaje se da u organizaciji protesta na FPN-u održanom 7. juna nije učestvovala nijedna politička partija, nevladina organizacija, niti uprava fakulteta.

"Poziv za protest je bio javan i otvoren za javnost, te učesnici protesta koji nisu studentkinje Fakulteta političkih nauka nemaju nikakve veze sa samom organizacijom", navele su one.

Za Orlovićev izbor na sednici Saveta fakulteta, održanoj 7. juna, glasalo je 13 od 27 članova Saveta, dok se prema Statutu fakulteta, dekan bira većinom glasova ukupnog broja članova - bar 14.

Tokom glasanja za izbor dekana na FPN-u održan je i protest studenata tog fakulteta koji su se protivili izboru Orlovića zbog njegovog navodnog seksulanog uznemiravanja studentkinja.

Prethodno je pet profesora podnelo ostavku u Savetu, te je 13 glasova za profesora Orlovića činilo većinu.

Pravna služba fakulteta ocenila je da je takvo tumačenje Statuta protivzakonito.

Orlović je potom, 8. juna, na društvenoj mreži "Iks" objavio da "podnosi ostavku" na mesto dekana.

On je danas na TV N1 izjavio da ni jednim gestom nije promenio stav o ostavci na mesto dekana i da će poštovati svaku odluku Nastavno-naučnog veća zakazanog za 26. septembar.

"Ja sam izabrani dekan i nisam ni u jednom detalju odstupio od saopštenja ostavke koje sam dao javnosti 8. juna. Ja imam odgovornost jedino prema Nastavno-naučnom veću i moju odluku može samo ono da promeni", rekao je Orlović.

(Beta, 19.09.2024)

Povezane vesti »

Ključne reči

Komentari

Društvo, najnovije vesti »