Reprezentativni sindikati zaposlenih u prosveti 2. oktobra u jednodnevnom štrajku

Beta pre 5 sati

Reprezentativni sindikati zaposlenih u prosveti najavili su za 2. oktobar jednodnevni štrajk tokom kog u školama neće biti nastave dok predškolske ustanove neće primati decu.

Sindikati su u saopštenju najavili da će tog dana u 12 časova organizovati protest ispred Skupštine Srbije odakle će se uputiti ka zgradi Vlade sa zahtevom da se početna plata nastavnika, odnosno zaposlenog sa sedmim stepenom stručne spreme, a u skladu sa potpisanim Protokolom sa Vladom Srbije, u januaru 2025. godine izjednači sa prosečnom zaradom.

Zatražili su i da se do kraja godine uz konsultacije sa reprezentativnim sindikatima izmeni Uredbe o koeficijentima za obračun i isplatu plata zaposlenih u javnim službama u skladu sa potpisanim Protokolom, kao i da se zaposlenima u obrazovanju isplati novogodišnja nagrada u skladu sa Posebnim kolektivnim ugovorom.

Sindikati zahtevaju i da se "u skladu sa dogovorom" sa Vladom Srbije, predložene izmene i dopune Krivičnog zakonika nađu u javnoj raspravi i da po hitnom postupku budu usvojene u Skupštini Srbije.

U štrajk će stupiti Unija sindikata prosvetnih radnika Srbije, Sindikat obrazovanja Srbije, Granski sindikat prosvetnih radnika Srbija - Nezavisnost i Sindikat radnika u prosveti Srbije.

(Beta, 24.09.2024)

Povezane vesti »

Ključne reči

Komentari

Društvo, najnovije vesti »