Nikezić kritikovao rebalans, ministar mu rekao da je za vreme prethodne vlasti bilo gore

Beta pre 2 sata

Poslanik Stranke slobode i pravde Dušan Nikezić kritikovao je danas u Skupštini rebalans budžeta jer smatra da previše novca odlazi ministrima bez portfelja, koji, kako je cenio "ništa ne rade jer se njihovim oblastima već bave druge institucije".
On je ponovio ocenu da posle rebalansa nikom neće biti bolje, da nema para za prosvetne radnike da stignu ni do prosečne plate, a da sa druge strane Vlada državnu kasu koristi kao svoj novčanik.

"Generalnom sekretarijatu vlade podigli ste davanja sa 1,3 na 15 milijaradi dinara, avio služba Vlade sa 500 miliona prošle godine, na 1,2 milijarde sada, Kancelariji za javnu i kulturnu diplomatiju koju vodi Arno Gujon dodeljen je budžet od 368 miliona dinara, od čega za plate samo 14 miliona. Kabinetu ministra bez portfelja za koordinaciju aktivnosti u oblasti rodne ravnopravnosti Tatjani Macuri dodeljeno je 150 miliona, od čega samo 7,5 za plate", naveo je Nikezić.

On je pomenuo i ministra Nenada Popovića kojem ide 150 miliona dinara, ministarstvu Đorđa Milićevića 432 miliona, kabinetu ministra bez porfelja Usame Zukorlića 160 miliona, i pitao zašto su njima date tolike pare da potroše u naredna tri meseca.

"Mislio sam da su im dovoljne titule, kabinet i telefon, a vi ste im dali milionske budžete", rekao je Nikezić, praćen negodovanjem poslanika vlasti i nizom pozivanja na povredu poslovnika.

Poslanik Srpske napredne stranke Radoslav Milojičić rekao je da o poštenju pričaju "oni iz Multikom žute stranke" i da je to povreda poslovnika.

Milojičić je pozdravljen aplauzom opozicije kojoj je do nedavno pripadao.

Reagovao je i Dejan Bulatović, takođe doskorašnji opozicionar koji je ponovio niz optužbi na račun lidera SSP Dragana Đilasa i rekao da ga se ne plaši "iako Srbija zna da je on veoma agresivan".

"Ućutkajte ga, ne dajte da preti, on je pretnja Srbiji", rekao je Bulatović.

Poslanica Jelena Milošević pozvala je predsedavajuću Marinu Raguš da poslanike koji se nikad ne javljaju za reč, poduči da se ponekad jave, a ne da služe da dobacuju i glasaju na zvonce.

Ministar finansija Siniša Mali ponovio je da je Srbija druga rastuća ekonomija u Evropi, a da je prethodna vlast, u kojoj je bio Nikezić, ostavila bez posla pola miliona ljudi.

Mali je rekao da opozicija vodi antisrpsku politiku pa zato ne razume naoružavanje, ponovio je kolike će biti prosečne plate za nekoliko godina, te podsetio kolika je bila plata pre 12 godina.

Nakon govora ministra, određena je pauza do 15.00 časova.

(Beta, 24.09.2024)

Povezane vesti »

Ključne reči

Ekonomija, najnovije vesti »