Šulkić (Nova DSS): Litijum i Kosovo dve najznačajnije teme, vlast trebalo da inicira sednicu o njima

Beta pre 6 sati

Potpredsednik Nove Demokratske stranke Srbije (Novi DSS) i poslanik Dejan Šulkić rekao je danas da su litijum i Kosovo i Metohija dve najznačajnije teme u Srbiji i da je vlast morala da pokaže odgovornost i sama inicira sednicu Narodne skupštine o tim temama.

On je u pisanoj izjavi ocenio da su "prethodne vladajuće garniture podnosile redovno izveštaje i predlagale deklaracije o Kosovu i Metohiji u parlamentu" i dodao da je Novi DSS zahvalan ostatku opozicije na prihvatanju inicijative za raspravu o toj temu pred najvišim zakonodavnim domom.

"Najvažnije je da Narodna skupština nema samo kontrolnu ulogu nego da državi da dodatnu snagu u pregovorima o Kosovu i Metohiji. Situacija je danas takva da naša Vlada ne vodi politiku nego tihuje. Politiku sve više vodi predsednik Srbije Aleksandar Vučić", dodao je Šulkić.

On je rekao i da se predlog o proglašenju okupacije Kosova i Metohije ne nalazi u tekstu zakonskog rešenja koji je opozicija podnela parlamentu, ali je dodao da bi se to moglo naći kao jedno od ponuđenih rešenja u platformi o kojoj će se raspravljati.

"Ovim zakonom se predviđa da se o našoj južnoj pokrajini diskutuje jednom u tri meseca, a po potrebi i više. Doneće se odluke koje obavezuju državne organe kako da rade", kazao je on.

Dodao je da je Novi DSS i ranije predlagao zasedanje povodom teme Kosova i Metohije, te da su tražili sednicu skupštine odmah po prihvatanju francusko-nemačkog plana i Ohridskog sporazuma.

"Tada je predsednik parlamenta bio Vladimir Orlić i on nam je obećao da će zakazati sednicu za mesec dana. Od tada do danas nije bilo ničega", izjavio je Šulkić.

On je naveo i da je kompletna srpska opozicija još 10. septembra predala zahtev o Zakonu o zabrani iskopavanja litijuma, a da je sednica parlamenta tokom koje se i dalje raspravlja o rebalansu budžeta za 2024. godinu "zakazana iz taktičkih razloga odugovlačenja".

"U ovom sazivu Narodna skupština radi ukupno 20 dana, ako u to uključimo i proces konstituisanja", rekao je Šulkić i dodao da su poslanici Novog DSS-a imali slična iskustva i u ranijem periodu.

(Beta, 28.09.2024)

Povezane vesti »

Ključne reči

Politika, najnovije vesti »