Brnabić: Nikad nisam branila Rio Tinto već projekat koji je strateški važan za Srbiju

Beta pre 3 sata

Predsednica Skupštine Srbije Ana Brnabić izjavila je danas da nikada nije branila kompaniju Rio Tinto već projekat istraživanja i eksploatacije litijuma jer je, po njenim rečima, strateški važan za Srbiju.

Brnabić je na konferenciji za novinare u Skupštini Srbije rekla da tu kompaniju u Srbiju nije ni pozvala ni dovela aktuelna vlast već oni koji su bili na vlasti do 2012. godine.

"Od generalnog direktora Rio Tinto smo na sastanku u Ljuboviji čuli da su došli u Srbiju kad su ih pozvali 2001. godine. Sve što im je bilo potrebno od dozvola, Rio Tinto je dobio od 2001. godine do 2012. godine", rekla je predsednica parlamenta.

Reagujući na tvrdnje predsednika Narodnog pokreta Srbije (NPS) Miroslava Aleksića da je Rio Tinto korupcionaškim aktivnotima "uticao" na izbore u zemljama u kojima je poslovao, Brnabić je ocenila da je Aleksić time "direktno optužio za mito i korupciju" partnere iz opozicije s kojima je podneo predlog zakona o zabrani iskopavana litijuma a koji su bili na vlasti do 2012. godine.

"Čuli smo da Miroslav Aleksić ima direktna saznanja ne samo o korupcionaškim aferama Rio Tnta nego i o tome da ta kompanija svuda u svetu može da utiče na izbore, bira predsednike...Ja takva saznanja nemam ali recimo da je tako, Aleksić je time direktno optužio svoje koalicione partnere za mito i korupciju", rekla je predsednica parlamenta.

Ona je dodala da nema nameru da brani kompaniju od navoda o korupciji već da je zanima da predsednik NPS kaže "zašto su njegovi koalicioni partneri doveli takav Rio Tinto u Srbiju".

"Rio Tinto je svoju ćerku firmu Rio Sava Eksplorejšn registrovao u Srbiji maja 2001. godine. Ko je tada bio na vlasti? Aleksandar Vučić? Ne. Srpska napredna stranka? Ne. Na vlasti su bili oni koji danas imaju da kažu sve najgore o Rio Tinto a lično su ih izabrali, pozvali i doveli u Sriju", rekla je Brnabić.

Predsednik Narodnog pokreta Srbije (NPS) Miroslav Aleksić izjavio je ranije danas da je kompanija Rio Tinto "uticala na ishod izbora u Gvineji", gde je dovela na vlast lojalne ljude koji su joj omogućili rudarenje gvožđa i ocenio da se "sličan scenario dešava u Srbiji sa litijumom".

On je na konferenciji za novinare u Skupštini Srbije rekao da su u tom slučaju u Gvineji učestvovali isti oni ljudi koji se sada pojavljuju u Srbiji i sa kojima su predstavnici srpske vlasti "u bliskim odnosima".

"Predsednik Srbije Aleksandar Vučić i predsednica parlamenta Ana Brnabić sastajali su se u više navrata sa istim ljudima koji se pominju u slučaju u Gvineji. Među njima su Toni Bler, Soroš, Kušner i drugi, a ključna osoba koja se pominje u oba slučaja je Čad Bledit koji je sada izvršni direktor Rio Tinta za projekat Jadar", naveo je Aleksić.

 
{Video1:}

(Beta, 04.10.2024)

Povezane vesti »

Ključne reči

Komentari

Politika, najnovije vesti »