Danas nastavak skupštinske sednice o zabrani iskopavanja litijuma i bora

Beta pre 7 sati

Poslanici u Skupštini Srbije danas u 10 sati nastavljaju raspravu o predlogu izmena i dopuna Zakona o rudarstvu i geološkim istraživanjima, kojim 86 opozicionih poslanika traži zabranu iskopavanja litijuma i bora.

Jučerašnji početak sednice obeležilo je - njeno odlaganje, jer poslanici vladajuće većine nisu obezbedili potreban kvorum.

Nakon poziva predsednice Skupštine Srbije Ane Brnabić poslanicima vlasti da obezbede kvorum, sednica je počela u 11 sati, sat vremena kasnije od predviđenog.

Poslanica Ekološkog ustanka Danijela Nestorović, kao predlagač izmena i dopuna Zakona, više od dva sata i 20 minuta je obrazlagala da bi te izmene trebalo da budu usvojene zbog negativnih posledica projekta "Jadar" i otvaranja rudnika litijuma, pozivajući se, između ostalog, na mišljenja stručnjaka i akademika.

Usledio je odgovor ministarke rudarstva i energetike Dubravke Đedović Handanović, koja je oko sat vremena i 20 minuta iskoristila da prikaže strane projekta "Jadar" koje smatra dobrim, ali i da optuži bivšu vlast - Demokratsku stranku i Demokratsku stranku Srbije da su dale sve potrebne dozvole kompaniji "Rio Tinto".

Ona je, u ime Vlade Srbije, poslanicima u Skupštini predložila da ne usvoje predložene izmene i dopune Zakona, kojima bi bilo zabranjeno iskopavanje litijuma i bora u Srbiji.

Jučerašnju sednicu obeležilo je i to što je, nakon uvodnih izlaganja Nestorović i Đedović Handanović, predsednica Skupštine Ana Brnabić sišla u poslaničke klupe, odakle se obraćala kao ovlašćeni predstavnik poslaničke grupe Srpske napredne stranke (SNS).

Brnabić je takođe najčešće govorila o tome kako je "bivša vlast" omogućila "Rio Tintu" eksploataciona prava izmenama zakona 2006. godine, što su poslanici opozicije odbacili.

Opozicioni poslanici predali su parlamentu predlog izmena i dopuna tog zakona 10. septembra, a ona je prvobitno bila zakazana za ponedeljak, 30. septembar.

Pošto se tog dana završavalo vanredno zasedanje parlamenta, a prethodno nije završena sednica na čijem dnevnom redu je bio rebalans državnog budžeta, sednica o litijumu je pomerena u redovno zasedanje, za ponedeljak, 7. oktobar.

(Beta, 08.10.2024)

Povezane vesti »

Ključne reči

Komentari

Politika, najnovije vesti »