Prorektor BU Ristić: Naučnu zajednicu 'siluju' da se izjasni o projektu 'Jadar'

Beta pre 8 sati

Prorektor Univerziteta u Beogradu Ratko Ristić ocenio je danas da aktuelna vlast naučnu zajednicu "siluje" da se izjasni o projektu "Jadar", a da te ljude niko ništa ne pita kada su u pitanju drugi projekti koji se realizuju u Srbiji.

On je za N1 kazao da u Srbiji postoji kriza legitimiteta vlasti koja želi da progura "devastirajući projekat koji Srbiji donosi samo štetu".

"Odbor za zaštitu životne sredine Univerziteta u Beogradu je u maju ove godine doneo stav kojim je iskazao većinskom voljom, to jest većinom glasova protivljenje realizaciji projekta", rekao je Ristić.

Kazao je da je i Akademija inženjerskih nauka Srbije 2021. godine na predsedništvu usvojila stav da taj projekat ne treba da se realizuje.

"Naučna zajednica se ništa ne pita kada su u pitanju drugi projekti koji se realizuju u Srbiji, kao što su rušenje Generalštaba i širenje Beograda na vodi (...) Da li je Srbiji potrebniji Nacionalni stadion, ili je pre gradu potrebno postrojenje za prečišćavanje otpadnih voda", upitao je Ristić.

Po njegovim rečima, vlast vrši pritisak i pokušava da manipuliše i zloupotrebi naučnu zajednicu.

(Beta, 09.10.2024)

Povezane vesti »

Politika, najnovije vesti »