Popović: U Krivičnom zakoniku sankcije i za podsticanje na kriminal

Beta pre 4 sati

Ministarka pravde Maja Popović izjavila je danas da će u Nacrtu zakona o izmenama i dopunama Krivičnog zakonika biti sadržano i krivično delo objavljivanje materijala kojima se savetuje izvršenje krivičnog dela, koje je predviđeno kako bi se zaštitilo društvo od opasnih sadržaja koji mogu podsticati kriminalno ponašanje.

Ona je u intervjuu za list "Politika" rekla da se takvi sadržaji, poput darkneta, uglavnom bave ilegalnom aktivnošću - drogom, nedozvoljenim korišćenjem oružja, pedofilijom, kao i da ih najčešće koriste kriminalci, teroristi i pedofilske grupe kako bi njihove aktivnosti ostale sakrivene.

"Imajuću u vidu tragične događaje iz maja 2023. godine u Osnovoj školi 'Vladislav Ribnikar' u Beogradu i selima Malo Orašje i Dubona, neophodno je preduzeti sve mere kako bi se sankcionisalo i objavljivanje neprimerenog sadržaja na internetu, čime se otklanjanju uzroci koji su doveli do tih događaja", kazala je Popović.

Dodala je i da je to još jedan od razloga zbog čega je neophodno propisivanje krivičnog dela: objavljivanje materijala kojima se savetuje izvršenje krivičnog dela.

Popović je ocenila da je u Krivičnom zakoniku, od značaja pooštravanje kazni za određena krivična dela koja će doprineti većoj efikasnosti krivičnopravnog sistema koja je neophodna zbog društvenih, ekonomskih i drugih promena.

Posebno je naglasila pooštravanje kazni za teška krivična dela protiv bezbednosti saobraćaja, kao i propisvanje krivičnih dela za napad na lica zaposlena u obrazovnoj i zdravstvenoj ustanovi.

U Zakoniku o krivičnom postupku, dodala je Popović, biće uspostavljene veće garancije za zaštitu ljudskih prava učesnika u postupku, a pre svega osoba koje su oštećene izvršenjem krivičnih dela.

(Beta, 13.10.2024)

Povezane vesti »

Komentari

Društvo, najnovije vesti »