Jovanović Ćuta: Sledi sveopšti ustanak protiv Rio Tinta

Beta pre 4 sati

Lider Ekološkog ustanka Aleksandar Jovanović Ćuta izjavio je posle sastanka opozicije sa udruženjem "Ne damo Jadar" i Savezom ekoloških organizacija Srbije (SEOS), da sledi "sveopšti narodni ustanak protiv Rio Tinta".Pozvao je građane na blokade širom Srbije, rekavši da ljudi ne treba da se boje i da će svi dobiti adekvatnu pravnu zaštitu, ako je potrebno.

Jovanović je za TV N1 rekao da do 23. oktobra, po zakonu, mora biti održana sednica grada Loznica i da je, s obzirom na to da se već duže vreme spekuliše da će na mala vrata biti progurana uredba o projektu Jadar, dogovoreno da svi predstavnici opozicije budu na toj sednici, kad god ona da bude zakazana.

Kako kaže, cilj je sprečavanje pokušaja da se uredba uključi u Prostorni plan područja posebne namene "čime se daje zeleno svetlo za projekat".

Najavo je u sredu protestni skup u Loznici, a u subotu će na jedan sat biti blokirano nekoliko mesta u Srbiji koja nije naveo, ali je rekao da će javnost biti blagovremeno obaveštena.

Jovanović je u ime "Ekološkog ustanka" pozvao građane da "nadalje prate instrukcije i da se u što većem broju odazovu na blokade" u što većem broju, "da se ne plaše jer će dobiti pravnu zaštitu".

Ocenio je da to što su poslanici vlasti prošle nedelje u Skupštioni Srbije odbili da javno glasaju o predlogu za zakonsku zabranu eksploatacije litijuma i bora, "govori da se plaše reakcije naroda".

Sednica Skupštine o litijumu završena je u četvrtak, kada poslanici Skupštine Srbije nisu usvojili Predlog zakona o izmenama i dopunama Zakona o rudarenju i geološkim istaživanjima.

(Beta, 14.10.2024)

Povezane vesti »

Ključne reči

Komentari

Svet, najnovije vesti »