Zubin Mehta u Beogradu: ‘Požurite s tom dvoranom’

Beta pre 6 sati

Indijski dirigent Zubin Mehta rekao je da Beogradska filharmonija svakako zaslužuje novu koncertnu dvoranu koja je obećana i ugovorena pre godinu i po, ali još nije počela da se gradi, pozvavši sve da izvrše pritisak na vladu kako bi se ovaj projekat što pre realizovao,  piše portal specijalizovan za klasičnu muziku Slipdisk (slippedisc.com).U prikazu poslednjih nastupa Zubina Mehte u Beogradu, 11. i 12. oktobra, portal piše da je posle nekoliko gromoglasnih aplauza, osamdesetosmogodišnji maestro dao znak za tišinu i kratko se obratio. "Dirigovao sam orkestrima širom sveta i mogu reći da je Beogradska filharmonija jedna od najboljih", rekao je. 

Potom je dodao da Filharmonija svakako zaslužuje novu dvoranu koja je obećana i ugovorena pre godinu i po, ali koja još nije počela da se gradi, i da je potrebno izvršiti pritisak na vladu kako bi se hvale vredan projekat što pre realizovao.

Pod naslovom "Zubin u Beogradu: Požurite s tom dvoranom" autor Džonatan Saderlend (Jonathan Sutherland) piše da bi sve autokratskija i izolovanija vlada (predsednika Srbije) Aleksandra Vučića trebalo da posluša njegov savet.

Čini se da u Srbiji ima novca za projekte sumnjivog značaja poput Expo 2027 ili estetski ružnog i strukturalno nesigurnog projekta Beograd na vodi, ali stav vlade u vezi sa novom koncertnom dvoranom (koju je projektovala engleska arhitektica Amanda Levete) ostaje dvosmislen, ako ne i otvoreno neprijateljski, dodaje se.

Autor navodi da je, uprkos jasnim ugovornim obavezama, ministar finansija Siniša Mali izjavio da projekat neće biti nastavljen. 

Osim početnog ograničenog finansiranja od strane Programa UN za razvoj (UNDP) nije bilo pokušaja da se obezbede dodatna sredstva iz EU ili od trenutnih glavnih srpskih donatora, poput Kine i država Zaliva, konstatuje se u tekstu.

Možda bi, kao potvrdu istorijskog bratstva između Srbije i Rusije, predsednik Vučić mogao zamoliti svog starog prijatelja Vladimira Vladimiroviča Putina da donira nekoliko rubalja za lokaciju buduće koncertne dvorane na Ušću. Ili bi kompanija Rio Tinto mogla da se iskupi za svoje grehe uništavanja Mačve rudarenjem litijuma i donira mali procenat svojih ogromnih svetskih profita za ovaj projekat, dodaje se. 

U svakom slučaju, jasno je da bi Zubin Mehta voleo da otvori novu koncertnu dvoranu, koja se planira više od 20 godina. Ali, iako je u relativno dobrom zdravstvenom stanju i mentalno veoma agilan, neumorni dirigent ima 88 godina i čak i ako bi izgradnja počela sutra, ko može da kaže gde će biti za tri - četiri godine, zaključuje autor.

(Beta, 16.10.2024)

Povezane vesti »

Ključne reči

Kultura, najnovije vesti »