Koalicija za slobodu medija traži od ministra Ristića da se izjasni o izmenama Zakona o oglašavanju

Beta pre 6 sati

Koalicija za slobodu medija saopštila je danas da je ministru informisanja i telekomunikacija Dejanu Ristiću uputila dopis u kome traži da se izjasni o tome da li je nacrt Zakona o oglašavanju usklađen sa Medijskom strategijom.

Ta Koalicija je u saopštenju, koje je prosledilo Nezavisno udruženje novinara Srbije (NUNS), navelo da je Ministarstvo unutrašnje i spoljne trgovine, nadležno za taj zakon, tokom diskusije na okruglom stolu iznelo stav da su zakonske odrebde "apsolutno usklađene sa Medijskom strategijom", i da su se o tome konsultovali sa Ministarstvom informisanja i telekomunikacija.

"Ipak, nakon izvršenog uvida u nacrt Zakona o oglašavanju primetili smo da ni po jednoj tački nije usklađen sa Strategijom razvoja sistema javnog informisanja u Srbiji za period od 2020 do 2025. godine (Medijska strategija)", navodi se u saopštenju.

Koalicija je navela više tema, odnosno predloženih mera, koje, kako tvrde, nisu usklađene, odnosno "nema specifične razrade u izmenama i dopunama tog zakona".

Podsetili su da je dogovor oko Medijske strategije postignut između predstavnika medijske zajednice, nekadašnje premijerke Ane Brnabić i predstavnika Ministarstva informisanja uz posredstvo OEBS-a i da je podrazumevao koordinaciju sa resornim ministarstvima u pogledu pitanja koja su bitna za implementaciju strategije.

"Uprkos tome, medijska zajednica i predlozi u odnosu na proces izrade Zakona o oglašavanju su uporno ignorisani od strane Ministarstva unutrašnje i spoljne trgovine. Zaključak je da mere i aktivnosti iz Medijske strategije koje se tiču oglašavanja nisu ispoštovane od strane Ministarstva unutrašnje i spoljne trgovine", dodaje se u saopštenju.

Koaliciju za slobodu medija čine: Asocijacija medija, Asocijacija onlajn medija (AOM), Nezavisno društvo novinara Vojvodine (NDNV), Nezavisno udruženje novinara Srbije (NUNS), Poslovno udruženje Asocijacija lokalnih i nezavisnih medija "Lokal Pres", Fondacija Slavko Ćuruvija i GS KUM Nezavisnost.

(Beta, 16.10.2024)

Povezane vesti »

Ključne reči

Politika, najnovije vesti »