Apel crkve mogao bi da ubedi ljude da budu donori organa

Beta pre 3 sata

Eventualni pristanak Srpske pravoslavne crkve (SPC) da apeluje na građane da budu donori organa mogao bi da ima značajan i pozitivan efekat da se donorsto u Srbiji proširi na sve slojeve stanovništva, ocenio je u petak predstavnik Sindikata lekara i farmaceuta Rade Panić.

On je za dnevni list Danas kazao da je pitanje donorstva u Srbiji kompleksno, a da deo problema leži u zdravstvenom sistemu koji nije dobro organizovan.

"Dodatan problem je zdravstvena neprosvećenost naroda", izjavio je Panić.

Donorstvo u Srbiji nije razvijeno a planovi države da uvede pravilo po kojem su svi građani koji umru, a koji za života nisu zahtevali drugačije, budu potencijalni donori organa, nisu daleko odmakli jer nije poznat stav SPC o tome.

Ministar zdravlja Zlatibor Lončar je u sredu izjavio da se već neko vreme čeka odgovor SPC po pitanju doniranja organa i da se razgovori o tome s predstavnicima crkve gotovo uopšte ne odvijaju.

Na listi čekanja za transplataciju organa u Srbiji je oko 2.000 ljudi kojima su potrebni bubreg, srce, jetra ili rožnjača, saopštilo je ranije Udruženje pacijenata "Donorstvo je herojstvo".

(Beta, 18.10.2024)

Povezane vesti »

Ključne reči

Društvo, najnovije vesti »