Novi DSS: Zašto kasni usvajanje zakona o ograničenju kamatnih stopa

Beta pre 5 sati

Nova Demokratska stranka Srbije (DSS) upitala je danas zbog čega kasni najavljeno usvajanje Zakona o zaštiti korisnika finansijskih usluga kojim će biti ograničene kamate na kredite koje banke odobravaju građanima.

"Zašto se duže od dve godine bankama omogućava da ostvaruju ekstra profit na teret građana? Pitanje postavljamo (predsedniku Srbije) Aleksandru Vučiću, iako za to nije nadležan, jer je upravo on 1. avgusta najavio 'brzo usvajanje' ovog zakona i njegovo stupanje na snagu pre kraja septembra", navela je ta stranka u saopštenju.

Novi DSS je dodao da ne samo da taj zakon u tom roku nije usvojen u parlamentu, već da predlog zakona još nije usvojila ni Vlada Srbije.

Ta stranka je navela da su banke u Srbiji, u 2022. i 2023. godini, zbog rasta kamatnih stopa, ostvarile dobit od 1,9 milijardi evra a od početka ove godine ostvarena je dobit od 1,1 milijardi evra.

"Novi DSS insistira na promeni ekonomske politike ove vlasti koja se ponaša kao majka prema bankama, kladionicama, trgovinskim lancima i stranim investitorima a kao maćeha prema kulturi, prosveti, nauci, poljoprivredi i svim građanima koji žele pristojno da žive od svog rada", dodaje se.

(Beta, 18.10.2024)

Povezane vesti »

Ključne reči

Politika, najnovije vesti »