Britanski kralj i kraljica u Australiji

Beta pre 6 sati

Britanski kralj Čarls Treći i kraljica Kamila su danas doputovali u šestodnevnu posetu Australiji i u Sidneju su ih posle 20-časovnog avionskog leta dočekala deca s cvećem.

Na dnevnom redu šestodnevne posete očekuje se da će biti reči o pitanjima životne sredine i da će Čarls istaći opasnosti od klimatskih promena u Australiji gde su česti veliki poljski požari i poplave.

Prilika za upoznavanje Australijanaca s kraljem biće zabava uz ogroman roštilj koji će u jednom sidnejskom parku prirediti autralijski domaćini, i njegov odlazak u Sidnejsku operu.

Tokom prvog velikog putovanja od februara, kada je objavljeno da je oboleo od raka, Čarls planira da se u Australiji sastane i s naučnicima u istraživačkoj laboratoriji koja radi na leku za tu bolest.

On je nakratko letos posetio Francusku povodom 80. godišnjicu iskrcavanja saveznika u Normandiji.

Australija je na referendumu 1999. odbacila promenu Ustava da bi postala republika. Nijedna reforma u ovom smislu više nije na dnevnom redu.

Uoči dolaska u Sidnej, Čarls III je izjavio da je na Australijancima da odluče o tome.

Po anketama, trećina Australijanaca želi da se oslobodi vlasti britanske monarhije, trećina bi da se ništa ne menja, a trećina kaže da je neopredeljena.

Čarls je prvi britanski monarh koji je došao u Australiju od 2011. kada je njegovu majku, kraljicu Elizabetu Drugu, dočekala velika masa.

Ali sa izuzetkom šačice upornih monarhista i vatrenih republikanaca, australijska javnost je sada uglavnom ravnodušna prema poseti svog suverena.

Australija je draga Čarlsu Trećem koji ima mnogo uspomena odande. Prvi put je tamo bio 1966. godine, sa 17 godina, u školi Timbertop, u planinskom regionu države Viktorija. Ponovo je došao u Australiju sa svojom suprugom Dajanom 1983. godine, privlačeći radoznalce željne da vide "narodnu princezu". Tokom posete 1994. godine, jedan čovek je ispalio dva ćorka ka njemu dok je držao govor u luci u Sidneju.

Posle šest dana u Australiji kralj i kraljica će u ostrvsku državu Samoa, u Polineziji, na Tihom okeanu, na sastanak Komonvelta gde će ostati pet dana.

(Beta, 18.10.2024)

Povezane vesti »

Ključne reči

Svet, najnovije vesti »