Most ostaje: Veći broj opozicionih stranaka potvrdio borbu protiv rušenja Starog savskog mosta

Beta pre 6 sati

Gradski odbori većeg broja opozicionih stranaka u Beogradu potvrdili su da će udružiti društveno i političko delovanje da bi se sprečilo rušenja Starog savskog mosta i zaustavile "urbanistička anarhija i devastacija Beograda", saopštili su danas Inicijativa "Most ostaje" i neformalna mreža Združene inicijative i pokreti.

Inicijative su navele da sve stranke potpisnice podržavaju i pozivaju Beograđane na protest u nedelju 20. oktobra na Platou ispred Filozofskog fakulteta u 17 sati, gde će biti saopšten plan za očuvanje, zaštitu i obnovu tog mosta.

"Dogovoreno je formiranje zajedničkog organizacionog tela za Stari savski most sastavljenog od svih predstavnika ove incijative. Potpisnice pisma za Most očekuju da se u odbranu mosta uključi još učesnika političkog i javnog života u Beogradu", piše u saopštenju.

Za 1. novembar je najavljeno zatvaranje Starog savskog mosta za saobraćaj, a planirano je da na tom mestu bude izgrađen novi.

Otvoreno pismo Ministarstvu građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture za odustajanje od namere rušenja Starog savskog mosta podržale su Stranka slobode i pravde, Demokratska stranka, Pokret slobodnih građana, Zeleno-levi front, Socijaldemokratska stranka i Novo lice Srbije.

Predstavnici vlasti u više navrata su iznosili sasvim različite mogućnosti šta bi moglo biti sa Starim savskim mostom -  od njegovog rušenja, do premeštanja na neko drugo mesto na Savi i Dunavu, čak i kao eksponata u parku. Poslednja informacija u medijima je da će biti premešten tako da spaja Zemunski kej i Veliko ratno ostrvo.

(Beta, 18.10.2024)

Povezane vesti »

Društvo, najnovije vesti »