Sud u Rimu osujetio smeštanje migranata u italijanske migrantske centre u Albaniji

Beta pre 3 sata

Sud u Italiji je večeras osujetio pokušaj desničarske vlade te zemlje da 12 migranata drži zatvorenim u novootvorenim centrima za migrante u Albaniji, ukazujući na ključnu prepreku za planove vlasti da neke od svojih azilantskih procedura prebaci na tu balkansku zemlju.Tih 12 migranata deo je prve grupe od 16 migranata koji su poslati u centre za migrante u Albaniji koji su otvoreni prošle sedmice na osnovu petogodišnjeg ugovora Italije i Albanije da se tamo mesečno smešta po 3.000 migranata koje sa mora pokupi italijanska obalska straža.

Ideja je da se u tim centrima odlučuje da li će migranti dobiti traženi azil u Italiji ili će biti vraćeni u svoje zemlje.

Međutim, pritvaranje svakog migranta u ove centre mora, po italijanskom pravu, da razmatra specijalni sud za migrante.

Sud u Rimu je danas, u skladu sa takvim procedurama, odbacio pritvaranje 12 migranta, uz obrazloženje da oni ne mogu biti poslati u zemlje svoga porekla, a to su Bangladeš i Egipat, jer te zemlje nisu dovoljno bezbedne. 

Prijem preostala četiri migranta odbilo je osoblje azilantskih centara procenivši, nakon provere njihovog zdravstvenog stanja i drugih provera, da se radi o ranjivim osobama.

Model slanja migranata u druge zemlje je desničarska italijanska premijerka Đorđa Meloni hvalila kao novi "model" hvatanja u koštac sa ilegalnim migracijama.

Antiimigraciona partija Liga, deo desničarske vladajuće koalicije, odmah je osudila odluku suda, i rekla da se radi o levičarskim aktivistima koji pribegavaju politički motivisanim odlukama.

Italijanska opozicija, sastavljena od stranaka levog centra, ocenila je da je šema koju je napravila desničarska vlada skupa, komplikovana i štetna po prava migranata.

Šesnaest migranata, deset Bangladešana i šest Egipćana, prebačeni su po naređenju vlade u Albaniju italijanskim vojnim brodom do albanskog jadranskog priobalnog grada Šenđin da bi prošli kroz procedure na osnovu albansko-italijanskog sporazuma. 

Međutim, posle odluke suda u Rimu, oni moraju biti vraćeni u Italiju.

Centri u Albaniji će koštati Italiju 670 miliona evra u narednih pet godina. Njima upravljaju Italijani, a Albanija obezbeđuje spoljnu bezbednost.

(Beta, 18.10.2024)

Povezane vesti »

Ključne reči

Svet, najnovije vesti »