Borel i Evropska komisija pohvalili rezultate izbora i referenduma u Moldaviji

Beta pre 7 sati

Visoki predstavnik za spoljnu politiku Evropske unije Žozep Borel i Evropska komisija pozdravili su danas rezultate prvog kruga predsedničkih izbora u Moldaviji, kao i ustavnog referenduma o nastavku puta te bivše sovjetske republike ka članstvu u Evropskoj uniji.U saopštenju diplomatske službe EU (EEAS) se konstatuje da su "Rusija i njeni proksiji aktivno nastojali da podriju demokratski i izborni proces u Moldaviji."

"Bez obzira na to, pohvaljujemo moldavske vlasti na uspeššnom organizovanju izbora i ustavnog referenduma", dodaje se u saopštenju.

Takođe se ističe da su "prema preliminarnim nalazima i zaključcima međunarodne misije za nadgledanje izbora pri OEBS-ovoj kancelariji za demokratske institucije i ljudska prava (ODIHR), oba glasačka procesa bila dobro organizovana", i da su "kandidati imali slobodne kampanje u okruženju opterećenom bojaznima zbog nedozvoljenog stranog mešanja i aktivnih dezinformacionih nastojanja".

Podseća se i da, prema izveštaju Evropskog parlamenta, Parlamentarne skupštine Saveta Evrope, ODIHR-a i Parlamentarne skupštine OEBSa, "organi izvršne vlasti, mnogi međunarodni akteri i civilno društvo tvrde da je Moldavija meta tekućeg 'hibridnog rata' dirigovanog spolja koji uključuje razne forme manipulativnog mešanja radi destabilizovanja te zemlje, nedozvoljeno finansiranje političkih aktera, kampanje dezinformacije i sajbernapada".

Borel i Evropska komisija pozdravili su naročito rezultate ustavnog referenduma na kojem je, kako je navedeno, "moldavski narod izrazio želju da svoju budućnost veže za Evropsku uniju".

Kako se dodaje, "Evropska unija će pomno pratiti dešavanja tokom druge runde predsedničkih izbora 3. novembra i uoči parlamentarnih izbora 2025. godine".

"Posvećeni smo nastavku podrške demokratskom razvoju Moldavije, reformama i ekonomskom rastu, kao i jačanju otpornosti Moldavije, naročito na njenom putu ka Evropskoj uniji. Evropska unija i Moldavija dele zajedničku budućnost", piše u saopštenju.

Na ustavnom referendumu za unošenje članstva u EU u Ustav kao državnog cilja, s veoma tesnom većinom je pobedila evropska opcija, a najveći broj glasova u prvom krugu predsedničkih izbora dobila je sadašnja, proevropska šefica države Maja Sandu.

(Beta, 21.10.2024)

Povezane vesti »

Ključne reči

Društvo, najnovije vesti »