Hrvatska jača prisustvo u misiji KFOR

Beta pre 6 sati

U hrvatskom Saboru u proceduri je predlog Vlade da se učešće Hrvatske vojske (HV) u misiji KFOR na Kosovu i Metohiji poveća sa trenutnih 150 na najviše 200 pripadnika, preneo je danas portal Balkanska bezbednosna mreža.

To predstavlja maksimalni broj, a na teren odlazi kontingent prema proceni potreba.

Po podacima KFOR od 17. oktobra, hrvatski kontigent u toj misiji broji 150 pripadnika.

U obrazloženju predloga za učešće HV u KFOR u 2025. i 2026. godini navodi se da je to operacija koja ima posebnu važnost za Hrvatsku jer je u njenom "neposrednom susedstvu" i da zato "pojava nestabilnosti ili izbijanje veće bezbednosne krize može da ima posledice na stabilnost i bezbednost područja jugoistočne Evrope".

Hrvatska se pridružila misiji KFOR 2009. godine i u početku je angažovala dva helikopera sa posadama i tehničkim i pomoćnim osobljem – sa 20 ljudi. Od 2016. godine odobreno je da se na Kosovu razmesti do 40 pripadnika HV.

Na osnovu procena KFOR, u NATO su ocenili da treba pozvati članice na jačanje prisustva i 2020. godine Hrvatska je povećala kontigent na 150 ljudi. Prema aktelnoj odluci o sudelovanju HV predviđeno je da 2023. i 2024. na teren može da ide do 160 ljudi.

Radi se o maksimalnom broju u jednoj rotaciji odnosno istovremeno.

Hrvatski kontigent trenutno čini motorizovana četa koja je na zadacima u Regionalnoj komandi Zapad pod vođstvom Italije. Hrvati su zaduženi za patrole, obezbeđenje manastira Visoki Dečani i baze Vilađo Italia u kojoj je komanda sektora u blizini Peći.

Na aerodromu Priština su bazirana dva hrvatska helikoptera Mi-17Š koja se koriste za potrebe vazdušnog prevoza po odluci Komande KFOR. U Prištini su i štabni oficiri i savetnički tim koji radi na podršci Kosovskih bezbednosnih snaga (KBS).

(Beta, 22.10.2024)

Pročitajte još

Ključne reči

Društvo, najnovije vesti »