BBC vesti na srpskom

Tvorac Blejd Ranera 2049 tuži Maska zbog slika robotaksija

Akcon entertejntement kaže da je izričito odbio zahtev za korišćenje materijala iz filma za predstavljanje Maskovog robotaksija.

BBC News pre 6 sati  |  Žoao da Silva - BBC biznis
Fotografija prikazana tokom Teslinog događaja Mi, robot
Tesla / YouTube
Fotografija prikazana tokom Teslinog događaja Mi, robot

Tvorac filma Blejd Raner 2049 (Blade Runner 2049) tužio je Teslu, Ilona Maska i kompaniju Varner Bros Diskaveri, navodeći da su koristili slike iz filma bez dozvole.

Produkcijska kuća Alkon entertejment tvrdi da je izričito odbila zahtev Varnera Brosa da koristi materijal iz filma na predstavljanju dugo najavljivanog Teslinog robotaksija.

Alkon navodi da su, uprkos njegovom odbijanju, Tesla i drugi organizatori događaja 10. oktobra koristili veštačku inteligenciju da naprave promotivne slike koristeći film kao inspiraciju.

Tesla i Varner Bros nisu odmah odgovorili na zahteve BBC Njuza za komentar.

U tužbi se navodi da je napravljena velika finansijska šteta.

„Svaki brend koji drži do sebe, mora da uzme u obzir Maskovo pojačano, visoko politizovano, hirovito i svojeglavo ponašanje, koje ponekad skreće u govor mržnje“, dodaje se.

Alkon je optužio organizatore događaja i da su lažno predstavili da postoji dogovor produkcijske kuće i Tesle.

Varner Bros, koji je bio domaćin događaja predstavljanja Teslinog robotaksija u jednom od svojih filmskih studija, bio je distributer filma Blejd Raner 2049 kada je objavljen 2017.

U dugo očekivanom nastavku klasika Blejd Raner iz 1982. glumili su Rajan Gosling, Harison Ford, Ana de Armas i Džared Leto i osvojio je dva Oskara.

Scena iz filma Blejd Raner 2049
Warner Bros
Scena iz filma Blejd Raner 2049

Ilon Mask je ranije više puta govorio o originalnom filmu, nagoveštavajući u jednom trenutku da je upravo on bio izvor inspiracije za Teslino sajber vozilo.

Prethodno je režiser naučno-fantastičnog filma Ja, Robot (I, Robot) iz 2004. optužio Maska da je kopirao njegove dizajne za humanoidne mašine i samovozeća vozila.

Pratite nas na Fejsbuku, Tviteru, Instagramu , Jutjubu i Vajberu. Ako imate predlog teme za nas, javite se na bbcnasrpskom@bbc.co.uk

(BBC News, 10.23.2024)

BBC News

Povezane vesti »

Povezane vesti »

Ključne reči

Zabava, najnovije vesti »