Lideri venecuelanske opozicije dobitnici Nagrade Saharov

Beta pre 6 sati

Lideri venecuelanske opozicije Marija Korina Mačado i Edmundo Gonzales Urutija ovogodišnji su dobitnici Nagrade Saharov, najvišeg priznanja koje Evropska unija dodeljuje borcima za odbranu slobode mišljenja i ljudskih prava, saopštio je danas Evropski parlament.

Mačado godinama važi za vodeću ličnost opozicije u Venecueli, a Edmundo Gonzales, diplomata i političar, bio je kandidat na predsedničkim izborima 2024.

Mačado je prvobitno bila predsednički kandidat opozicione koalicije Platforma demokratskog jedinstva za julske izbore 2024. godine, ali je diskvalifikovana i zabranjeno joj je da se ponovo kandiduje.

Umesto nje, kao predsednički kandidat opozicije nastupio je Gonzalez, koji je prema tvrdnjama opozicije ubedljivo pobedio na izborima, ali je izborna komisija, bez ikakvih dokaza, za pobednika proglasila dotadašnjeg predsednika, autokratu Nikolasa Madura.  

Evropski parlament je u seprembru ove godine usvojio rezoluciju u kojoj je "snažno osudio izbornu prevaru" u Vencueli, kršenje ljudskih prava i izbornu administraciju režima Nikolasa Madura, i naglasio da su izveštaji međunarodnih posmatračkih misija potvrdili da su izbori pokradeni.

Parlament je pozvao Evropsku uniju da se snažno angažuje da Edmundo Gonzales kao legalno izabrani predsednik preuzme tu funkciju.

U rezoluciji je od EU zatraženo i da pooštri sankcije protiv režima u Vencueli i posebno uvede ciiljane sankcije protiv Madura i njegovih najbližih saradnika.  

Tokom demonstracija koje su usledile posle izbora, režim je uhapsio 2.400 pristalica opozicije, a prema izveštajima nevladinih organizacija 24 ljudi je ubijeno.

Marija Korina Mačado i dalje se krije na nepoznatom mestu, a Edmundo Gonzales je 7. septembra pobegao u Španiju.  

Imena laureata Nagrade Saharov za slobodu mišljenja objavila je predsednica Evropskog parlamenta Roberta Mecola, posle sastanka predsednika svih političkih grupa, na kojem je i doneta konačna odluka.

Mecola je rekla da se Nagrada za slobodu mišljenja 2024. dodeljuje za hrabru borbu za ponovno uspostavljanje demokratije i slobode u Vencueli.

Prema njenim rečima, Mačado i Gonzales su svojom borbom za slobodne i fer izbore i za mirnu tranziciju vlasti podržali vrednosti koje dele milioni stanovnika Venecuele i Evropski parlament, a to su pravda, demokratija i vladavina prava.

Nagrada Saharov se dodeljuje od 1988. i nosi ime po sovjetskom fizičaru i disidentu Andreju Saharovu.

Nagradu, čiji je prvi laureat bio Nelson Mandela, prošle je godine dodeljena mladoj Iranki Đini Mahsi Amini, koja je nakon hapšenja zbog navodnog kršenja strogih pravila odevanja umrla u policijskom pritvoru, i iranskom pokretu "Žene, život, sloboda".

Nagrada, koja ukljućuje i novčani deo od 50.000 evra, će laureatima biti dodeljena 18. decembru u Strazburu.

(Beta, 24.10.2024)

Povezane vesti »

Ključne reči

Društvo, najnovije vesti »