Transparentnost Srbija: Novi Pazar i ove godine prvi po transparentnosti

Beta pre 5 sati

Novi Pazar je i ove godine, treći put uzastopno, prvi po transparentnosti u rangiranju 145 jedinica lokalne samouprave i 25 gradskih opština, sa 97 od 100 mogućih bodova.

Slede Veliko Gradište i Kanjiža koji su i ranije bili u vrhu, saopšteno je danas na predstavljanju istraživanja koje je sprovela Transparentnost Srbija od maja do septembra.

Među indikatorima koji se mere su, između ostalog, budžet, odnos lokalne samouprave i građana, slobodan pristup informacijama, javne nabavke, informator o radu, javna preduzeća i ustanove, skupština i veća.

Prosečna ocena je 52, istovetno kao prošle godine što pokazuje da prvi put od 2019. nije porasla, ali to "nije razočaravajuće s ozbirom okolnosti", rekao je koordinator istraživanja Zlatko Minić na konferenciji za novinare.

Kako je objasnio "opravdanje" bi se moglo naći u tome da su u decembru prošle i junu ove godine održani izbori u gotovo svim opštinama i gradovima, tako da su bile na privremenom finansiranju, pa će se iduće godine videti da li je ovo samo "epizoda".

On je istakao da je sad bilo više opština sa sjajnim, odličnim i vrlo dobrim rezultatima nego prethodne godine, ali je veći broj sa lošijim, pa je tu postignuta neka ravnoteža kod prosečne ocene.

Kako je istraživanje pokazalo, najlošije ocene su dobili Svilajnac, Kovačica, Bujanovac, Gadžin Han i Preševo. Takođe je navedeno da su najveći gradovi i dalje daleko od vrha.

Minić je istakao je da lošiji rezultati u celini ili u nekim kategorijama ne znači nužno da je u tim lokalnim samoupravama rasprostanjena korupcija, kao što ni dobri rezultati ne daju garanciju da u nekoj nema korupcije, već se smanjuje mogućnost da loše upravljanje ili korupcija ostanu neopaženi.

Podsetio je da su kod određivanja kriterijuma po kojima će se ocenivati transparentost postojala bojazan da su teško ostvarivi, ali se pokazalo da je prvoplasirani ove godine imao 97 poena, dok je 2 019 najbolji osvoji 67 što je sada dovoljno za plasman ozmeđu 15 i 20 mesta.

Minić je naglasio da na transperntost veoma utiče postojanje "održivih mahanizama", tako da rezultat ne zavisi od entuzijazma pojedinaca, pa kada ih iz nekog razloga nema tada i padne ocena.

Po njegovim rečima, za dobre ocene nije najvažniji budžet i broj angažovaih ljudi, već volja da se kriterijumi ispune, ali je, naveo je, bitno i sankcionisanje kada se ne ispune zakonom predviđene obaveze.

Čelnici prva tri pobednička mesta su na uručenju priznanja istakli da transprentnost u radu gradova i opština znači pridobijanje poverenja građanina koji je "gospodin poreski obveznik" i mora mu se pružiti odlična usluga.

Gradonačelnik Novog Pazara Nihad Biševac je istakao da će akcenat u daljem radu biti na još većem učešću građana u donošenju odluka važnih sa sve.

Predsednik Opštine Velika Gradiška Dragan Milić je naveo da građani moraju da imaju informacije, učestvuju u kreiranju budžeta, da mogu da prate rad lokalnog parlamenta i Veća, sve što se dešava u nekoj lokalnoj samoupravi.

Predsednik Opštine Kanjiža Robert Fejstamer je zahvalio zaposlenima u lokalnoj samoupavi na čijem je čelu, objanivši da ih je nedovoljno, a "fanatično" rade i ne odlaze na druga mesta gde bi im plate bile mnogo veća, ali i da neće moći da se tako stalno funkcioniše.

(Beta, 24.10.2024)

Povezane vesti »

Ključne reči

Društvo, najnovije vesti »